Argumente in favoarea produselor ecologice

Drept rezultat, a aparut agricultura ecologica, care deja pe parcursul mai multor ani si-a demonstrat capacitatile tehnologice, rolul benefic si eficienta economica inalta. Aceasta sporeste valoarea nutritiva a alimentelor. In acelasi timp, s-a demonstrat ca valoarea produselor agricole conventionale a scazut considerabil. Bunaoara, la principalele specii de legume si fructe s-a inregistrat reducerea cu circa 80% a vitaminei A, cu 57% a vitaminei C, cu 50% a riboflavinei, cu 28 % a calciului s.a. De asemenea, s-a constatat reducerea elementelor valoroase la principalele culturi agricole.

Pe cand in conditiile agriculturii ecologice, la cresterea fructelor, cerealelor si legumelor se inregistreaza aparitia unei valori nutritive suplimentare, care se manifesta la indicatorii biochimici principali si constituie circa 20-60% in comparatie cu compozitia culturilor crescute in agricultura conventionala. Datorita valorii nutritive suplimentare culturile agricole ecologice, indeosebi cele utilizate in stare proaspata, desi mai putin atragatoare dupa dimensiuni si culoare, sunt mult mai gustoase dupa calitatile organo-leptice.

In zonele cu umiditate insuficienta, tehnologiile agriculturii ecologice sunt mai rentabile. Excluderea amendamentelor minerale si aplicarea larga a ingrasamintelor organice contribuie la dezvoltarea mai abundenta a sistemului radicular si la reducerea gradului de compactizare a solului. Drept rezultat, se inregistreaza mentinerea umiditatii din sol si sporirea gradului de utilizare a ei de catre sistemul radicular al plantelor. Astfel, in conditiile agriculturii organice in anii secetosi si in zonele aride, recoltele de cereale, de leguminoase pentru boabe si culturi tehnice sunt mai mari decat cele din tehnologiile traditionale. Produsele ecologice sunt inofensive pentru om. Utilizarea ingrasamintelor minerale si a pesticidelor este legata de patrunderea si acumularea lor sau a metabolitilor lor in sol, apa si uneori in plantele agricole. Acumularea fertilizantilor minerali si a pesticidelor cauzeaza dereglari serioase in procesele fiziologo-biochimice din organismul omului si a organismelor utile. Deosebit de grave sunt urmarile produse de formele nitrite ale azotului. Unele pesticide, pe langa reducerea intensitatii multor procese fiziologo-biochimice, mai poseda proprietati mutagene si cancerigene.

In conditiile agriculturii ecologice asemenea fenomene negative lipsesc, dimpotriva ameliorandu-se mediul ambiant. Practica analizei comparative a tehnologiilor organice si traditionale de cultivare a plantelor demonstreaza ca agricultura ecologica, spre deosebire de cea intensiva, nu afecteaza conditiile de viata ale omului. Totodata, ea pastreaza biodiversitatea. Pe langa diversificarea gamei de culturi, agricultura ecologica contribuie si la pastrarea speciilor din flora si fauna spontana. Asa, bunaoara, in gospodariile ecologice sunt de 2-3 ori mai multe specii de plante din flora spontana, numarul speciilor de pasari depaseste cu 57% numarul acestora din fermele clasice si cu 44% se intalnesc mai multe nevertebrate. Tehnologiile ecologice ajuta in mare masura la pastrarea structurii si compozitiei biologice a solului. Aceasta contribuie la mentinerea mai indelungata a vegetatiei, pastrarea umiditatii si sporirii cu circa 85 % a numarului de microorganisme utile, inclusiv a azot-fixatorilor liberi si a microorganismelor simbiotice de pe suprafata sistemului radicular. Drept consecinta, se inregistreaza sporirea diversitatii biologice a multor specii de organisme nevertebrate, inclusiv rapitori si parazitoizi, care regleaza densitatea populatiilor de organisme daunatoare.

Produsele ecologice activeaza procesele de reproducere a animalelor domestice si agricole. Asa, bunaoara, productivitatea gainilor sporeste cu 28-35%, iepurii si animalele cornute mici asigura un numar mai mare de urmasi. In afara de aceasta, produsele ecologice solutioneaza problemele cardiace si stopeaza dezvoltarea tumorilor. In legumele organice se contine de 3-5 ori mai mult acid salicilic. Acesta e sintetizat de catre plante ca remediu la diferiti factori stresogeni, indeosebi pentru combaterea organismelor daunatoare.

Agricultura organica poate satisface necesitatile alimentare ale populatiei Terrei. In multe regiuni ale lumii recoltele de pe sectoarele organice depasesc sau nu sunt mai mici decat cele obtinute pe terenurile cu agricultura conventionala. E de amintit rezultatele experientelor multianuale (150 de ani) de la Statiunea de Cercetari din Rotamsted, unde pe terenurile cu aplicarea chimiei recolta de cereale constituie 3,4 tone/ha, iar in variantele fara aplicarea ingrasamintelor – 3,45 tone/ha. Relevante sunt si rezultatele aplicarii intense a ingrasamintelor si pesticidelor in R. Moldova, demonstrand ca pe parcursul a 25-35 de ani recolta la sfecla de zahar, floarea soarelui, cereale, culturile leguminoase pentru boabe nu s-a schimbat semnificativ. Un aport al agriculturii ecologice asupra economiei nationale a R. Moldova il constituie crearea locurilor suplimentare de munca, acumularea profitului si, nu in ultimul rand, contributia la ameliorarea conditiilor de viata a populatiei. Dupa enumerarea acestei serii de argumente in favoarea agriculturii ecologice, mentionam ca noi nu suntem adepti ai pasilor revolutionari in agricultura si nu consideram acest gen de activitate drept alternativa agriculturii conventionale. Suntem siguri ca ele pot convietui, asa cum se face in lumea intreaga. Insa constientizarea faptului ca acest tip de agricultura este o necesitate vitala, adecvata conditiilor noastre, ar trebui sa constituie un fundament clar pentru intreprinderea de actiuni concrete la elaborarea cadrului legislativ, institutional si tehnologic de pasire spre o viata mai buna, pe care o merita fiecare dintre noi.