Ghid practic de non-implementare a Acquis-ului Comunitar sau Pasi concreti despre cum poti incalca legea

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. In decembrie 2004, procedura EIM pentru proiectul operatiunii miniere la suprafata de la Rosia Montana a fost initiat prin depunerea ?Memoriului de Prezentare a Proiectului?. Inca din decembrie 2004, un numar fara precedent de cetateni, ONG-uri si institutii au protestat impotriva faptului ca legislatia romaneasca si europeana in domeniu nu a fost aplicata pentru procedura EIM Rosia Montana. Acum aproximativ doua saptamani, Ministerul Mediului a anuntat indrumarul final cu problemele rezultate din parcurgerea etapei de definire a domeniului evaluarii. Acest indrumar final a cauzat serioase ingrijorari dat fiind faptul ca a fost intocmit intr-o totala lipsa de transparenta si fara consultari publice, omitand asadar aspecte semnificative ce ar trebui sa fie incluse in raportul la studiul de impact asupra mediului.

[b]Potrivit ONG-urilor si parlamentarilor europeni[/b]
"Definirea domeniului evaluarii este poate cea mai importanta etapa a unei proceduri EIM, pentru ca are ca obiect reliefarea continutului si intinderii informatiei de mediu ce trebuie supusa evaluarii autoritatii competente intr-o procedura EIM. Indiferent de forma pe care o ia etapa de definire a domeniului evaluarii, consultarea cu autoritatile de mediu, cu alte parti interesate si cu publicul constituie o parte importanta a procesului. Consultarile vor contribui la asigurarea faptului ca toate efectele, problemele, ingrijorarile, alternativele si masurile de diminuare a efectelor pe care partile interesate le considera necesare in cadrul procedurii EIM vor fi intr-adevar luate in considerare".

Art. 6 al Conventiei de la Aarhus privind accesul la informatii, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in probleme de mediu, ratificata de Romania prin Legea 86/2000 si Articolele 1 si 3 ale Directivei 2003/35/EC garanteaza transperanta si participarea publicului in etapa de definire a domeniului evaluarii. Semnatarii contestatiei reclama asadar faptul ca aceste prevederi legale au fost violate de autoritatile romane responsabile pentru procedura EIM Rosia Montana.

"Am depus in nenumarate randuri la autoritatile romane rapoarte legate de chestiuni legale si tehnice realizate de experti in domeniu.
Contestatia noastra cea mai recenta contine o astfel de analiza realizata de catre Bob Moran, un renumit expert american in domeniul mineritului. De aceasta data insa ne adresam si institutiilor Uniunii Europene si asteptam de la acestea un raspuns privind toate masurile pe care le-au luat pentru a remedia acesta situatie grava," spune Eugen David, presedinte al Alburnus Maior.

[i]Pentru mai multe informatii, va rugam contactati Alburnus Maior la +40 (0) 258 859 328 si vizitati [url=http://www.rosiamontana.org[/i]]www.rosiamontana.org[/i][/url]