Mesopotamia, distrusa si vinduta bucata cu bucata

Irakul, vechea Mesopotamie, reprezinta de fapt un vast sit arheologic, ce a fost locuit de 8.000 de ani incoace. Numarul siturilor antice din Irak poate ajunge si la 100.000. Mesopotamia reprezinta locul de nastere al scrierii, al legilor scrise, al religiei organizate, al matematicii si astronomiei. Aici s-au aflat si primele aglomerari urbane, in jurul anului 3.500 i.Hr. Pierderile au inceput odata cu atacarea Bagdadului de catre fortele americane, in aprilie 2003. Intre 10-12 aprilie, angajatii Muzeului din Bagdad nu s-au prezentat la lucru, din cauza luptelor in desfasurare. Atunci cind acestia s-au intors, au descoperit ca fusesera furate in jur de 10.000 de obiecte: statui, placute inscriptionate cu scriere cuneiforma, ornamente, sigilii. Hotii pareau sa faca parte din doua categorii distincte. Din unele magazii s-a furat in mod nediscriminatoriu. Din galeriile publice au fost furate insa doar cele mai valoroase piese, indicind ca autori niste cunoscatori. Ulterior, au fost recuperate citeva sute de piese, in Irak, dar si in Iordania, Italia, Marea Britanie si SUA. Alte obiecte valoroase, cum ar fi harpa de aur din orasul sumerian Ur, au suferit distrugeri. Cele mai importante piese ce puteau fi mutate au fost salvate datorita eforturilor specialistilor irakieni. Doctorul Moayyad Sa?id Damirji a fost insarcinat, inainte de declansarea bombardamentelor, cu ascunderea artefactelor. Acesta se mai ocupase cu punerea la adapost a obiectelor si in razboiul din 1991. In acest fel s-au salvat comoara din Nimrud si bijuterii din Ur. O mare parte dintre obiecte au fost mutate intr-o locatie pe care nu o cunostea decit dr. Damirji si inca alte patru persoane.

[b]Sapaturi ilegale[/b]
Arheologii nu considera ca furturile de la muzeu reprezinta pierderea majora. Obiectele din muzeu fusesera deja cercetate si catalogate. O expeditie a societatii National Geographic a descoperit ca numeroase situri importante erau nepazite, iar sute de oameni faceau sapaturi ilegale. Profesorul Elisabeth Stone, de la Universitatea Stonybrook din New York, a studiat mai multe fotografii din satelit ale zonei. Potrivit BBC, ea considera ca la excavarile ilegale se pot vedea din nou doua tipuri de hoti. Exista atit sapaturi facute in mod haotic, cit si unele in care se recunoaste mina de profesionist. Aceasta frenezie a sapaturilor este usor de explicat prin existenta unei piete infometate de astfel de artefacte. Dr. Donny George, care a lucrat la Muzeul din Bagdad, a declarat la BBC ca persoane din Arabia Saudita si Iordania fac comenzi punctuale, pentru obiecte din anumite situri. De altfel, orice placuta de lut isi gaseste cu usurinta un cumparator, pentru citeva sute de dolari. Pe linga furturi, trupele de ocupatie au contribuit la distrugerea siturilor arheologice. Cel mai cunoscut exemplu il reprezinta distrugerile de la Babilon. Suflul elicopterelor americane a transformat in praf caramizi din palatul lui Nebuchadnezar, rege al Babilonului intre anii 605-562 i.Hr. Expertii considera ca exista baze militare prea aproape de siturile de la Hatra, Ur si Kirkuk.

[b]Masuri de urgenta[/b]
Directorul general al UNESCO, Koichiro Matsuura, a cerut miercuri, 22 iunie, o "mobilizare" impotriva actiunilor ilegale ce au loc la siturile arheologice din Irak. El a exprimat ingrijorare si fata de distrugerile pe care le-ar putea provoca instalarea de baze militare prea aproape de situri. Prima solutie: a fost creata o forta speciala pentru protectia siturilor, formata din soldati polonezi si britanici, insa numarul militarilor este insuficient.