Reforma – necesitate sau ambitie?

In serviciile ecologice reforma este un fel de ?perpetuum mobile", adica permanenta, fara incetare! La inceput cind s-a organizat Departamentul pentru protectia mediului inconjurator la conducerea caruia a fost numit actualul Academician dl I.Dediu, doctor habilitat in biologie, ecolog renumit, au fost argumentate stiintific si organizate in teritoriu 10 agentii ecologice pe zone naturale asa cum o cere ecologia. Trecerea de la fostele comitete pe protectia mediului la Departament si agentii n-a fost deloc usoara. Fostele comitete se foloseau in activitatea lor de fosta legislatie sovietica, care in conditiile noi nu mai corespundea realitatii. Deci, noile agentii activau practic fara o baza legislativa bine aranjata. Departamentul a fost nevoit in ritm rapid sa intocmeasca si sa elaboreze baza legislativa noua, lucru deloc simplu, care se efectua paralel cu activitatea in teren. Odata cu crearea bazei legislative s-a imbunatatit si activitatea agentiilor ecologice in teren. La noi insa cind totul se normalizeaza nu-i normal. Odata cu inlocuirea academicianului I.Dediu la postul de director general al Departamentului s-au inceput si modificarile agentiilor, insa principiul zonal a fost pastrat. Dat fiind, ca orisice schimbare se refera mai mult la cadre decit la teritoriu fiecare reforma isi lasa adinc amprenta in activitatea de serviciu. Orice reforma este insotita de disponibilizare si angajare, urmate de atestari, cu alte cuvinte cadrele sint stresate permanent. Aceasta situatie nici de cum nu favorizeaza eficacitatea lucrului, in schimb distruge nervii angajatilor. Ultima reforma, si cea mai drastica a avut loc in 2003, in rezultatul careia au ramas 4 agentii: Nord, Centru, Sud si Gagauzia. In temeiul Hotaririi Guvernului Republicii Moldova nr.735 din 16.06.03 ?Cu privire la structura si efectivul-limita ale serviciilor publice desconcentrate ale ministerelor, departamentelor si altor autoritati administrative centrale" la 01.07.03 a fost organizata Agentia Ecologica Centru cu
sediul in municipiul Chisinau. In cadrul Agentiei Ecologice Centru au fost incluse: ATE Centru, AE Municipala, ATE Orhei, ATE Lapusna, ATE Tighina, ATE Ungheni – in total 15 raioane si municipiul Chisinau. Agentia nou formata inca e tinara (2,5 ani) dar s-a stabilit si functioneaza eficient.

Da, neajunsuri sint in activitatea serviciului ecologic, dar asta nu-i vina structurii, trebuie sa avem barbatie si sa privim lucrurilor in ochi, realitatea e alta. Intr-o tara cu cioburi de economie, nu poate exista o ecologie perfecta. Amatorii de reforme ar fi cazul sa analizeze mai profund situatia creata nepatinitor si cu cunostinta de cauza, in gura nu ti se face dulce chiar si daca repeti de mai multe ori cuvintul ?zahar", exact asa e si cu profesia, fara studii speciale nu devii popa chiar de esti numit in functie de Papa de la Roma.

Ar aduce imbunatatiri considerabile in activitatea IES perfectarea si racordarea legislatiei existente la cea Europeana (deoarece parca am dori sa ne integram si noi acolo), egalarea tuturor reprezentantilor societatii de la Vladica la Opinca in fata legii, dotarea tehnica si asigurarea protectiei sociale a inspectorilor, salarizarea acestora suta la suta din buget, propagarea pe larg a cunostintelor ecologice in societate si introducerea lor obligatorie in toate institutiile de invatamint de la cresa la Academie, etc.

Reforma efectuata recent de noua conducere a IES nu-i menita sa amelioreze activitatea serviciilor, dar sa supuna inspectorii la noi stresuri, sa dubleze numarul acestora, care vor fi salarizati numai 50 la suta din buget, fiindca statul nu dispune de mai multi bani, sa distruga din nou stabilitatea obtinuta cu atita greu si mai mult nimic. Ea nicidecum nu urmareste imbunatatirea protectiei mediului inconjurator, ea va intensifica degradarea de mai departe a acestuia. Asemenea reforma are un caracter pronuntat Antieuropean si este menita sa destabilizeze activitatea organelor de control in respectarea legislatiei ecologice ceea ce este la cheremul infractorilor si a braconierilor.

Structura propusa actualmente nu este bazata pe un principiu logic sanatos. Au fost create ?Inspectii ecologice? in fiecare raion cu dublarea numarului de colaboratori (acestea-s fostele comitete raionale de protectia mediului pe timpul URSS) si ?Agentii ecologice? in or. Chisinau, Balti si Cahul. Componenta si numarul inspectorilor in ambele structuri este identica. in asa caz de ce sunt necesare doua denumiri? Autorii reformei sustin, ca in componenta agentiilor intra laboratoarele? Laboratoare sint si la Ungheni, Orhei, Causeni. De ce aceste servicii sint Inspectii da nu Agentii? De ce cele patru Agentii numai cea din Gagauzia este subiect juridic cu contabilitate si cu cont personal in banca? Pe ce criterii a fost stabilita prioritatea acestora? Deocamdata raspuns nu-i fiindca nu-i nici logica.

Reincadrarea cadrelor in noile structuri in fosta Agentie Centru s-a efectuat cu incalcarea brutala a Codului Muncii. Dosarele personale n-au fost examinate, nu s-a tinut cont de calitatile profesionale a inspectorilor nici de starea lor sociala, etc. in asa mod din AE Centru au fost excluse 21 de persoane dintre care femei singuratice cu copii mici, femei care se afla pe buletin, specialisti tineri valorosi ? 11, persoane cu staj de lucru de 16 ani in ecologie.

Din fostele servicii ecologice raionale au fost destituiti fara motivare seful SER Cimislia dl M.Tampiza care lucreaza din 1988 in ecologie, sefi tineri, perspectivi a SER Straseni si SER Ungheni. in acelasi timp a ramas in postura de sef dl D.Cornei la Hancesti, care n-a sustinut atestarea si are multiple incalcari ale legislatiei ecologice? Acesta-i principiu de selectare a cadrelor? Din AE Centru doi doctori in stiinta cu atestat in domeniul ecologiei au fost concediati ca pensionari, in Inspectoratul Ecologic de Stat sta in postura de consultant si initiator al reformei, fara nici un titlu stiintific pensionarul V.Egorov, iar in laboratorul Agentiei Chisinau pensionara dna M.Egorova ? sotia dumnealui. La conducerea Inspectiei ecologice Straseni este avansat pensionarul V.Puscas? De care principiu s-au condus nasii reformei? Faramitate organele de control, nerespectand principiile ecologice, in conditiile finantarii din buget numai a 50 la suta din necesitatile salariale va da nastere la fenomene negative in randul inspectorilor. Ambitiile amatorilor de reforme au castigat, dar ce a castigat Natura, care a fost data la cheremul celor care permanent o violeaza? Asta-i pregatirea pentru integrarea in Uniunea Europeana, pentru care protectia mediului este problema prioritara de prim rang?

Este cazul ca organele abilitate si in primul rand responsabilii din Guvern si Parlamentul RM sa analizeze profund si sa puna punct acestor ambitii de a restructura cu orice pret. Orice reforma trebuie sa serveasca ameliorarea Naturii, nu ambitiile si interesele unor persoane.