La 8 august 2005, Ministerul Justitiei (M J) al RM, a inaintat o cerere la Curtea de Apel, prin care a solicitat lichidarea ONSM. Motivul invocat in cerere se referea la faptul ca, in decurs de doi ani, ONSM nu a informat M J despre activitatea sa, ceea ce conform art. 27, alin. 2, din Legea nr. 837, din 17.05.1996, cu privire la asociatiile obstesti, atrage dupa sine ?excluderea asciatiei obstesti din Registrul de Stat si pierderea de catre aceasta a calitatii de persoana juridica?.
Functionarii respectivului minister, nu au informat ONSM despre faptul chemarii in instanta si din cauza absentei paratului, a amanat adoptarea deciziei. Abia in decembrie 2005, cand a aflat despre existenta cererii, ONSM s-a prezentat in instanta, unde si-a expus pozitia: nu ascundem nimic, suntem disponibili sa prezentam orice raport care va intereseaza. Mai mult ca atat, au fost inviatati functionarii M J sa efectueze un control al activitatii ONSM. Astfel, la 22 decembrie, sediul central al ONSM, a fost vizitat de o comisie, formata din trei functionari ai M J, care s-au documentat despre activitatile desfasurate de scoutii din Moldova, pe parcursul ultimilor zece ani. Acestia nu au avut nici o obiectie, ONSM considerand ca situatia s-a clarificat.
Conform prevederilor statutare ale ONSM, la 11-12 ianuarie 2006, s-a desfasurat Conferinta Nationala a ONSM. A fost aleasa o noua conducere si s-a infaptuit o singura modificare de statut ( recomandata de catre M J), schimbarea adresei juridice. Dupa conferinta, setul documentelor respective a fost prezentat la M J, pentru trecerea in Registrul de Stat a schimbarilor din cadrul ONSM.
La 22 martie, 2006 ministrul Justitiei, Valentina Iftodi, a adus la cunostinta , decizia despre refuzul inregistrarii modificarilor de statut. Motivele expuse au fost :
In statutul ONSM lipseste cuvantul ?obsteasca?, cu toate ca acest lucru se mentioneaza, in cap. I, punctul 1: ?ONSM reprezinta o organizatie obsteasca?;
Potrivit art. 15, alin. 17 al Legii cu privire la asociatiile obstesti, membri pot deveni doar copiii care au atins varsta de 10 ani, pe cand Statutul ONSM prevede posibilitea aderarii copiilor, de la 7 ani. In Statutul Organizatiei Miscarii Mondiale a Scoutilor, se specifica ca poti deveni scout de la 7 ani.
In caz de refuz al autoritatilor de a-si retrage hotararea, ONSM va apela la Curtea Europeana.
Previous
Next