– Dle primar, care este atmosfera la Criva?
– Pruncii nu dorm linistit, daca ar fi sa citez din ceea ce ati scris in numarul din iunie al revistei.
– Dar, dupa spusele sefului statului, ar fi trebuit sa fie altfel…
– insa, exploziile contina la fel ca pana la 2 iunie. Practic, activitatea carierei nu a fost intrerupta, caci asta ar fi insemnat retragerea licentei. Din cate cunoastem, licenta nu a fost retrasa, doar ca o perioada scurta cariera nu a functionat – s-a facut curatenie, resturile de deseuri au fost evacuate.
Despre activitatea celor patru grupuri de lucru, create pentru a analiza situatia creata in arealul pesterii "Emil Racovita" si a stabili modalitatile optime de valorificare a acesteia, oficial la primarie nu am fost informati. Prima ?veste? am avut-o de la reprezentantii ?Knauf?-ului, care ne-au expediat doua scrisori – in prima anuntau ca isi reiau activitatea, iar in a doua ne comunicau ca odata cu inceperea lucrului in cariera vor fi studiate toate problemele.
– Presedintelui statului, in vizita de lucru la Criva, a spus ca in comisii vor fi reprezentanti ai administratiei publice locale. Dvs., insa, nu faceti parte din nici o comisie.
– Nu. intre membrii comisiei guvernamentale figureaza numai presedintele raionului. Din pacate au fost "trecuti cu vederea" si reprezentantii Miscarii Ecologiste din Moldova si ai revistei "Natura", care au sensibilizat factorii de decizie si opinia publica.
– Cati locuitori ai satului Criva sunt angajati in activitatea carierei?
– Mai putin de 30 de persoane.
– Au venit ei cu pretentii la adresa primariei?
– Da, a fost o mica revolta. Este, probabil, si firesc pentru ca de la munca in cariera au salarii relativ bune. ii inteleg, mai ales ca somajul este un fenomen negativ si are influenta nu numai asupra persoanei, dar si a familiei.
– Ati stabilit vreo relatie de colaborare cu membrii comisiilor de lucru?
– Am comunicat permanent cu dl Botnaru, secretarul comisiei, care a fost aproape permanent la Criva, impreuna cu echipa care a studiat pestera. La analiza pesterii ne-am confruntat cu o problema neordinara – la intrarea in spatiul subteran s-a depistat un gaz necunoscut, care inca nu a fost identificat nici de specialisti. Trezeste banuieli aparitia lui si pentru ca la 1 mai a.c. la intrarea in pestera nu era nici un gaz. Cu toate resursele posibile am pompat aerul din intrarea in pestera, dar, din pacate, incercarile de a scoate apa au fost zadarnice. Cert este ca in comparatie cu 1 mai, nivelul apei a scazut. Speram, totusi, ca problema va fi solutionata.
Am putut "urmari" si lucrul comisiei care a studiat impactul carierei asupra caselor din Criva. A fost facut deja studiul si, chiar ieri (20 iulie a.c.), am primit rezultatele. Nu am reusit sa studiez intregul proces-verbal, dar am citit ca hotararea comisiei este ca populatia trebuie sa-si schimbe atitudinea, caci, precum spune documentul, problema este ca oamenii percep negativ lucrurile si ca toate casele examinate de comisie au fost construite cu abatere de la normele in constructie. Cert este insa ca desi in hartii s-a scris ca nu s-a depistat nici o fisura la probele instalate, la solicitarea cetatenilor noi am fotografiat fisuri in locurile supuse analizei. Este si acesta un lucru ce trebuie clarificat.
Activitatea celorlalte doua comisii nu-mi este cunoscuta. Nu au fost contactat de nimeni din specialistii in medicina, desi avem date ce demonstraza ca pestera cu apele-i minerale poate fi folosita ca tratament. Consider ca era oportun de implicat si juristii in comisiile de lucru, pentru a asigura legalitatea lucrului comisiilor.
– Putem trage unele concluzii despre activitatea comisiei? Cum veti actiona in continuare?
– E inca devreme pentru concluzii. Cred ca in trei saptamani vom avea rezultatele lucrului in grupul si vom putea analiza integral faptele. Actiunile de mai departe ale primariei sau ale localitatii vor fi in dependenta de materialele care ne vor fi prezentate. Prin consiliu, prin adunarea generala a cetatenilor sau alte modalitati legale ne vom exprima pozitia. Interesele de importanta locala se consulta, mai ales in cazul situatiilor contradictorii, conflictuale, prin intermediul referendumului local. in plus, fiecare persoana ce va considera ca activitatea carierei are impact asupra localitatii, are in rezerva metode legale de actionare in judecata, pentru a-si apara drepturile. Acum cred ca ar fi rezonabil sa asteptam "verdictul".
Oricum, consider ca termenul de o luna a fost prea scurt pentru o analiza completa, cu atat mai mult ca este o problema complexa si abordarea, solutiile trebuie sa fie pe potriva.
Problema pesterii, in viziunea mea, trebuia analizata din doua aspecte: primul este cel al legalitatii – daca se respecta legislatia ecologica, legea despre administratia publica locala, legea privind proprietatea, in definitiv Constitutia statului -, al doilea se refera la interesele localitatii, care trebuiau luate in consideratie. Oricat ar parea de straniu, din impozitul de 2 milioane 300 de mii lei platiti de ?Knauf? in bugetul local, la primarie sunt virati doar 5000 de lei. Este o suma mizera.
– Aveti sau ati avut in localitate vreun sprijin, sponsorizare din partea ?Knauf??
– Nu pot sa zic nu. Am avut o oarecare sustinere din partea ?Knauf?. Mai multe apeluri ale noastre au fost sustinute, dar consideram ca daca ?Knauf? ar plati taxa pentru arenda terenurilor pe care le exploateaza, dar care apartin satului Criva, nu va fi nevoie de sustinerera lor. Şi apoi, consider ca un ajutor trebuie dat din suflet, dar nu de ochii lumii. Acum, de exemplu, in satul Criva, cu resurse proprii, construim o noua scoala. As apela, in calitate de primar dupa ajutor, insa… cred ca placere trebuie sa aiba nu cel ce primeste, dar cel care da.
– Pana la urma, dle primar, eforturile dvs. si ale noastre de a salva pestera, vor avea izbanda?
– Cred. Ba chiar ar fi bine daca am reusi sa pompam apa si in toamna sa deschidem intrarea in pestera, s-o amenajam. Totusi, pentru mine cel mai credibil ar daca rezultatul despre situatia pesterii si impactul carierei ar fi oferit in urma unui audit ecologic independent, recunoscut. Comisia e comisie, ea poarta un caracter consultativ, de recomandare. De obicei, in procesul decizional, activitatea comisiei este utilizata pentru a cunoaste opiniile diferitor specialistii, a populatiei etc. Actul ce indica legalitatea activitatii si are credibilitate poate fi oferit numai de un audit. Apoi sa nu uitam ca R. Moldova a ratificat un sir de conventii internationale de mediu, inclusiv Conventia de la Aarhus, care prevede ca prioritar si decisiv rolul cetatenilor si a comunitatii locale in cazul cand este pus in pericol mediul lor de viata si mediul inconjurator. in definitiv, trebuie sa fie responsabilitatea cuiva – in cazul auditului este responsabilitatea firmei ce- l realizeaza, altfel la orice pas ti se spune ca asa a decis comisia.
Octavian Ivanov este, totusi, un optimist incurabil. Primarul de Criva crede in reusita, crede ca pestera ?Emil Racovita? va putea fi deschisa vizitatorilor. Pana atunci va vom informa despre situatia de la Criva si speram ca veti fi alaturi de noi, alaturi de oamenii din nordul tarii care vor sa traiasca linistit, sa nu aiba cosmarul expoloziilor, frica de a ramane fara locuinta si neputinta de a dovedi ca o casa ridicata fara a respecta normele de constructie, nu ajuge timp de 10-20 ani a lasa fisuri incat sa se darame.