Este interzis accesul in rezervatia Prutul de Jos

– Recent, specialisti de la ?Hidrometeo? s-au aflat in rezervatie pentru a preleva probe de laborator. Care a fost reactia angajatilor de la "Redeco", firma care exploateaza sondele de petrol din rezervatie si polueaza apele lacului Beleu?

– incercarile echipei de expeditie de a preleva probe din zona rezervatiei nu s-au incununat cu succes. Functionarii companiei "Redeco" au interzis categoric specialistilor, dotati cu echipamentul necesar, cu laboratoare etc., accesul in rezervatie, inclusiv pentru colectarea probelor. De aceea, nu avem date in privinta calitatii mediului in zona rezervatiei "Prutul de Jos", in lacul Beleu. in plus, Directia Monitoring a Calitatii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat nu dispune de un punct sistematic de observatii in zona.

– Actualmente "Redeco" continua construirea de drumuri in mijlocul ariei protejate?

– Da, compania "Redeco" continua sa-si extinda reteaua de drumuri de acces prin rezervatie. Tehnica utilizata in acest scop – camioanele de tonaj sporit, cantitatile impunatoare de argila aduse in spatiul protejat au un impact sporit asupra diversitatii biologice si contribuie, in special, la colmatarea lacului relict Beleu.

– Putem vorbi despre un pericol iminent pentru biodiversitatea rezervatiei?

– Din discutiile recente cu angajatii rezervatiei "Prutul de Jos" am aflat ca forarile efectuate de "Redeco" sunt directionate spre inima lacului Beleu, iar o parte a operatiunilor pentru realizarea sondelor au loc in chiar zona strict protejata a rezervatiei, unde cuibaresc si convietuiesc in liniste si armonie multiple specii de pasari de balta.

La fel, deseori sunt evidentiate pete de produse petroliere pe panza apei, in jurul stufisului si, in special, in preajma sondelor care au fost inundate in primavara acestui an. Indiferenta cu care sunt privite aceste lucruri de catre agentul economic si continuarea activitatii contribuie la poluarea apei, la reducerea diversitatii biologice, la poluarea ulterioara a apei Dunarii, fapt ce a fost confirmat la 10-11 iunie a.c. de catre grupul de lucru WWF, in comun cu reprezentantii diferitor institutii de profil din tara si din regiunea Odesa.

– Mergeti destul de des la Prutul de Jos si, probabil, aveti legaturi de suflet cu bogatiile naturale de aici?

– Rezervatia stiintifica "Prutul de Jos" este una din cele mai pretioase rezervatii naturale din tara, iar valoarea ei este greu de estimat. Lacul Beleu, ca si intreaga rezervatie, prezinta un interes deosebit nu numai pentru R. Moldova, dar si pentru statele vecine, deoarece este un minunat loc de convietuire si de popas in calea de migratie a numeroaselor specii de pasari calatoare. Nu cedeaza in raritate nici lumea pestilor, a plantelor si animalelor, pentru care baltile, stufarisurile si salcisurile devin refugii superbe pentru inmultire si dezvoltare.

Rezervatia stiintifica "Prutul de Jos" serveste un veritabil laborator ecologic natural, care contribuie la elucidarea multor fenomene ce tin de echilibrul bioecologic, dezvoltarea istorica a comunitatilor naturale si interactiunea acestora cu factorii abiotici.

Delia MORARU

Nota redactiei:

Reprezentantii institutiilor de stat si obstesti, ai Autoritatilor Centrale de Mediu, conform legislatiei R. Moldova au acces liber la orice obiectiv de pe teritoriul tarii noastre. Cum se intampla ca un agent economic exploateaza resursele naturale si inchide accesul statului la control. Nu e cazul sa fie retrasa licenta de activitate a companiei "Redeco" si sa intervina Procuratura Generala pentru a pune capat abuzurilor si a restabili autoritatea legii in zona?

Klaus

Data articolului – 29 aprilie – este fara an. Sa inteleg ca e vorba de 2008? Probabil nu, pentru ca acolo lucrarile le continua deja Valiexchimp. Am fost recent la aceasta “rezervatie” si am nimerit in toiul sezonului de vanatoare. Pasarile “care convietuiesc in liniste si armonie” sunt decimate de grupuri de vanatori, asa ca nu va faceti griji pentru drum – acesta nu mai are pe cine deranja.

Poate o sa scriu mai multe pe blogul meu, dar numai ma amarasc. Noi cei care iubim natura suntem nişte marginali în RM. O minoritate stranie. Dacă s-ar face sondaj cred că 70% din deputaţi sunt vînători.

cristina

în rezervaţia Prutul de Jos se cere un nou director,
recent am fost pentru un proiect de lucru în zonă, fiind studentă şi aveam nevoie de informatie pentru teza de an, şi m-am întîlnit cu cel mai mare pericol care poate exista într-o zonă ce trebuie protejată! localnicii tăiau salcia din zona protejată şi mi-au explicat că au permisiune de la director sub formă scrisă, pericol!!!! care articol din statutul rezervaţiei permite aşa ceva , o rezervaţie cu statut unic în europa se vinde natura cu 230 lei strigător, dezastru de proporţii. ce facem încotro mergem cu un aşa director, el nici nu era la serviciu şi nu a avut cine să-mi explice acest lucru , pentru că paznicul mi-a spus că aşa e pe aici!!!!!!!?????
nu există oameni competenţi care să facă cercetări în zonă?, colaboratorii de aici nu au fost în stare să răspundă la întrebările simple ce ţin de obiectivele propuse pentru cercetare, şedintele consiliului ştiinţific, este singurul loc în care am primit refuz. nici o altă instituţie nu a fost atît de nepăsătoare, iar la colaborările cu alte instituţii, ei nici nu ştiu care ar trebui să fie acestea.
riscăm să pierdem singurul loc valoros de la sudul republicii.