Starea actuala sanitaro-igienica a surselor de apa folosite in scopuri potabile din s. Ghidighici, mun. Chisinau

in ceea ce priveste continutul de fluor in apele freatice din s. Ghidighici, constatam ca numai 5 din toate fantanile investigate se incadreaza in limita admisibila 0,75-1,2 mg/dm3. in 14 fantani concentratia fluorului este mai mica de 0,75 mg/dm3.Utilizarea apei cu continutul fluorului mai mic de 0,75 mg/dm3 provoaca caria dentala.

O alta problema privind calitatea apei folosite in scopuri potabile din s. Ghidighci o constituie duritatea excesiva a apei care variaza in limitele 12,4 ? 49,0 mg/dm3, norma fiind sub 10 mg/dm3, numai in 5 fantani duritatea apei corespunde normativelor in vigoare. Apa foarte dura provoaca patologii in sistemul cardiovascular si nu este buna chir si pentru utilizarea ei in scopuri tehnice. Sapunul in apa dura nu face spuma, transforma spalatul rufelor intr-o procedura dificila, ingreuneaza fierberea rufelor, conduce la aparitia calcarului pe vase si in sistemele de apeducte. Un strat oricat de mic de calcar, depus la fierbere, conduce la pierderi mari de caldura si la un consum suplimentar de combustibil. Particolele mici de calcar sunt nu numai impuritati mecanice, dar devin si componenti activi ai apelor naturale. Ele deterioreaza garniturile, contribuind la defectarea aparatelor de uz casnic.

Gradul de contaminare microbiana in apele freatice din satul Ghidighici este foarte inalt. Numarul total de germeni coliformi variaza de la 110 cel/dm3 pana la 3000 cel/dm3, ceea ce poate provoca eruptii hidrice manifestandu-se prin bolile diareice acute (BDA), dizenteria, si hepatita virala A.

Calitatea apei din sondele arteziene examinate este buna si corespunde cerintelor GOST-ului 2874-72 ?Apa potabila?. Orizonturile acvifere adanci sunt straturi suficient protejate de impactul factorilor antropogeni de la suprafata terestra. Aceste fantani pot fi recomandate, pentru alimentarea cu apa potabila in special pentru gradinitele de copii, scoala, spitalul etc. .
Astfel putem conchide ca apele freatice din satul Ghidighici, dupa continutul de nitrati 65% din fantanile analizate depasesc valoarea maxima admisibila, dupa duritatea totala ?75% , fluor ? 40%, dupa continutul de sulfati 11 %,dupa indici microbiologici ?89%. Majoritatea fantanilor nu corespund standardelor nationale pentru apa potabila. De aceea noi recomandam curatirea tuturor fantanilor si utilizarea apei centralizate din sondele arteziene, deoarece numai aceste fantani corespund cerintelor in vigoare.

Aceste investigatii au fost posivile gratie finantarii Agentiei Ecologice Centru 22.06.2004. mun. Chisinau