Majoritatea apelor freatice din comuna Mandresti se caracterizeaza printr-o mineralizare si duritate sporita cu continut inalt de nitrati, microorganisme coliformi si heterotrofi (tabelul 1). Astfel, dupa continutul de nitrati numai 5 fantani corespund normei de potabilitate in celelalte fantani concentratia de nitrati depaseste normativele admisibile de 2-25 ori. Pericolul nitratilor in organism consta in faptul, ca ei, ca rezultat al diferitor modoficari se transforma in nitrozoamine care poseda proprietati cancerigene.
in ceea ce priveste continutul de fluor in apele subterane din Mandresti, constatam ca numai 8 din toate fantanile investigate se incadreaza in limita admisibila 0,75-1,2 mg/dm3. in 17 fantani concentratia fluorului este mai mica de 0,75 mg/dm iar in 7 fantani este mai mare de 1,2 mg/dm3. Utilizarea apei cu continutul fluorului mai mic de 0,75 mg/dm3 provoaca caria dentala, iar consumul apei cu un continut sporit de fluor provoaca fluoroza dentala, diferite forme de osteopatii, in cazuri cand concentratia de fluor este mai mare de 5 mg/dm3 poate aparea osteofloroza in urma careia este afectata intregul sistem osos.
O alta problema privind calitatea apei potabile folosite in scopuri potabile din com. Mandresti o constituie mineralizarea excesiva a apei care variaza in limitele 1101 ? 3238 mg/dm3, norma fiind de 1000 mg/dm3, duritatea care variaza de la 3,6 pana la 28 mol/m3, norma fiind de 7 ? 10 mol/m3.
Gradul de contaminare microbiana in apele subterane din com. Mandresti este foarte inalt. Numarul total de germeni coliformi in fantanile din comuna variaza de la 10 mii pana la 80 mii cel/litru, ceea ce poate provoca eruptii hidrice manifestandu-se prin bolile diareice acute (BDA), dizenteria, si hepatita virala A.
Calitatea apei din sondele arteziene examinate este buna si corespunde cerintelor GOST-ului 2874-72 ?Apa potabila?. Orizonturile acvifere adanci sunt straturi suficient protejate de impactul factorilor antropogeni de la suprafata terestra. Aceste fantani pot fi recomandate, pentru alimentarea cu apa potabila gradinitele de copii, scoala, spitalul etc. De mentionat ca din punct de vedere geologic teritoriul Moldovei este situat in zona geochimica continental-europeana a anomaliilor fluorului, strontiului si sileniului, de aceea calitatea apelor subterane trebuie analizata separat.
Astfel putem conchide ca apele freatice din comuna Mandresti, dupa continutul de nitrati 84% din fantanile analizate depasesc valoarea admisibila dupa duritatea totala ? 47% rezidiu sec ? 83%, fluor ? 75%, dupa indici microbiologici ? 94%. Majoritatea fantanilor nu corespund standardelor nationale pentru apa potabila. De aceea noi recomandam curatirea fantanilor si utilizarea apei centralizate din sondele arteziene, deoarece numai aceste fantani corespund cerintelor in vigoare.
[url=%%dir[1]%%calit.ape.Mindresti,_Orhei.doc]calit.ape.Mindresti,_Orhei.doc[/url]