Aspectul etic al problemei POPs

in prezent nimeni nu mai stie cine a initiat procesele de poluare cu POPs, nimeni nu ne poate determina cu o probabilitate cat de mica sau mare e, care tari sau regiuni au contribuit cel mai mult la acumularea POPs in cantitatile atestate astazi si la raspandirea lor cu mult in afara arealului initial de actiune a substantelor respective. Prin urmare, e imposibil de a gasi vinovatul si de a cere ca el sa corecteze greseala.

Calea cea mai buna este de a cere de la toti membrii societatii o contributie rezonabila intru abordarea chestiunii in cauza. Totusi, si aceasta cale este putin promitatoare din motivul ca nu prea exista o motivatie clara pentru intreprinderea de actiuni cardinale in domeniul vizat. Nici un proprietar de uzina nu va primi careva beneficii din faptul ca ar moficia tehnologiile la intreprinderea sa cu scopul diminuarii poluarii cu POPs, indeosebi intr-o tara ca Moldova in care din lipsa de fonduri nici executarea legilor nu poate fi urmarita destul de eficient. Nici un sofer aflat la volanul unui vehicol care polueaza aerul cu POPs nu se va simti incurajat sa-si sporeasca cheltuielile pentru a evita poluarea din moment ce poate liber sa nu o faca, iar pericolul de a fi macar amendat e destul de mic.

in opinia mea, exista posibilitati destul de interesante in acest sens in educatie si constientizare. Vom afirma ca la etapa actuala poluarea nu se considera de catre societate ca un mare flagel. Iata daca inginerul-sef al unei intreprinderi industriale care admite poluarea rauletului din localitate, ar fi prins in magazin furand o pereche de pantofi, probabil ca ar fi foarte indispus. Daca insa, se afla ca el a incurajat lucratorii sa mai "scape" ceva substante nocive in mediu pentru a diminua cheltuielile de purificare, nu se considera ceva pentru care nu va putea dormi noaptea.

Fiind parinti, noi asteptam cu ingrijorare momentul in care copilul va incerca sa "sterpeleasca" ceva ce nu-i apartine, ca sa-i facem educatia necesara pentru toata viata. Cred ca aceasta este calea si pentru problema poluarii cu POPs. Daca am putea educa in societate ideea ca poluarea mediului (cu POPs sau alte substante chmice periculoase) este un fapt cel putin la fel de rusinos ca furtul, probabil, ca fiecare proprietar sau sef de intrepridere, fiecare factor de decizie si fiecare cetatean cu posibilitati de poluare a mediului ar gasi cai creatoare pentru evitarea poluarii.

Desigur, educatia si sensibilizarea nu sunt o panacee si vor fi necesare si legi perfectionate, si masuri punitive, si precedente de schimbare a tehnologiilor. Totusi, din moment ce poluarea o admite anume omul, de la om si trebuie sa incepem atunci cand avem intentia de a gasi solutiile unei probleme atat de complicate precum POPs.