Uniti pentru salvarea padurii

Astazi, padurile sunt nemilos taiate. Noi, elevii din Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor din satul Piatra, Orhei, membri ai comisiei de ecologie, am adunat 286 de semnaturi de la elevii din gimnaziu pentru a interzice defrisarea padurilor, lista pe care mai tarziu o vom remite Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale. Padurile ocupa o suprafata de numai 9,6% din teritoriul R. Moldova. Noi trebuie sa interzicem categoric defrisarea lor si sa sustinem plantarea pomilor. Noi, elevii din satul Piatra, facem un apel catre toti elevii R. Moldova de a se uni in salvarea celei mai mari bogatii a tarii – padurile. Sa interzicem defrisarea lor!".

Acest ravas, semnat de tinerii din satul Piatra, contine mai mult decat o constatare de fapte – este o speranta pentru ecologisti ca generatiei in crestere ii pasa de soarta mediului. Cu adevarat, tinerii au identificat o grava problema – taierea padurilor, fapt ce mareste riscul activizarii alunecarilor de teren, a eroziunilor si a altor procese negative. intr-o vizita nu prea indepartata in satul Ghermanesti, Telenesti, am gasit lume indurerata. "Se duc la vale jumatate din casele satului, pamantul fuge de sub picioare", se plangea mai fiecare al doilea. Alunecari de teren au loc frecvent in 150 de localitati ale republicii si sunt o problema destul de grava pentru multe terenuri din R. Moldova.

Taierea padurilor si alunecarile de teren sunt doar doua dinte cauzele ce accelereaza procesul desertificarii, care este determinat si de secete, si de pasunatul intens, si de poluarea, dehumizarea, dar, mai ales, de eroziunea solului. Pentru R. Moldova, tara agrara, accelerarea proceselor de desertificare (degradarea terenurilor in raioanele aride, semiaride si uscate subhumide ca rezultat al actiunilor diferitor factori, inclusiv schimbarea climei si activitatea umana – definitie data de Conventia Organizatiei Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii) inseamna, desigur, saracie lucie. Deja milioane de oameni sufera din cauza acestor procese. in intreaga lume se militeaza pentru diminuarea procesului de desertificare si conservarea diversitatii biologice. Se estimeaza ca pana in 2020, din cauza deprecierii mediului inconjurator si, in special, din cauza taierii padurilor, vor dispare 5-15% din speciile florei si a faunei Pamantului. Aceasta inseamna disparitia posibila a 15.000-50.000 specii pe an, adica putem pierde 40-140 specii pe zi! in plus, se considera ca in fiecare minut se defriseaza mai mult de 20 ha de padure. Pierderea lumii vegetale si animale, consecinta a desertificarii, va accelera incalzirea pamantului, caci nu va avea cine inspira milioanele de tone de carbon pe care omenirea le produce anual.

Desigur, depinde de noi ca procesele distructive sa fie incetinite. Mentinerea si ridicarea fertilitatii solurilor, protectia teritoriilor si conservarea lor pentru restabilirea naturala si alte actiuni permanente pot preveni impactul negativ al proceselor de desertificare asupra schimbarilor climatice si biodiversitatii.

in plus, fiecare dintre noi, poate preveni, la nivel local, agravarea situatiei. Stop taierilor ilicite a padurilor, stop poluarii solurilor cu pesticide, unda verde pentru restabilirea pasunilor! Solutii exista si pentru a combate alunecarile de teren: construirea de canale de evacuare rapida a apei pluviale, drenarea terenurilor, captarea izvoarelor de coasta, impadurirea terenurilor afectate sau cu risc de a fi afectate etc. Plantarea perdelelor forestiere pentru protectia terenurilor agricole si a bazinelor acvatice sunt necesare pentru prevenirea eroziunilor, dar si pentru combaterea secetelor. in general, fondul forestier este esential pentru mentinerea echilibrului ecologic si pentru refacerea lui. Se zice ca romanul e frate cu codrul. Da, padurea ne-a dat totul fara a pretinde ceva. Acum, insa, se cere de la noi sa oprim securea si sa cumpanim bine. Altfel, viitorul ne va fi pecetluit cu durere.

ioana

Si eu as dori sa particip la un asemenea proiect , ma doare sufletu cand vad ce se intampla in acesta Tara cu comoriile noastre cele mai de pret Paduriile… Si noi intampinam aceste dificultati ca peste tot in tara mai ales ca se apropie sezonul rece ,, ma doare sufletul numai cand ma gandesc la Defrisarea paduriilor in acest sezon… As dori sa ajut dar cum???

andrada

Si eu as dori sa particip la un asemenea proiect , ma doare sufletu cand vad ce se intampla in acesta Tara cu comoriile noastre cele mai de pret Paduriile… Si noi intampinam aceste dificultati ca peste tot in tara mai ales ca se apropie sezonul rece ,, ma doare sufletul numai cand ma gandesc la Defrisarea paduriilor in acest sezon… As dori sa ajut dar cum???