Apropiati ai ministrilor au pus mana pe Dracula Park

[img]"%%dir[1]%%dracula.jpg" border="0" alt="Dracula" name="image" align="left" width="228" height="152" /[/img] Nici unul dintre oficialii guvernului care au semnat hotarirea si cu care am vorbit ieri si nici reprezentantul Regiei Protocolului de Stat, careia ii apartine terenul, nu stiu cine este aceasta firma si cum a fost selectata. Potrivit unor surse din domeniul imobiliar, terenul valoreaza acum milioane de euro, dupa instalarea utilitatilor urmind ca pretul sa sara in aer.

In plus, prin constituirea parcului industrial, firmele din zona beneficiaza de facilitati.
Guvernul a aprobat recent constituirea parcului industrial care – pe terenul Complexului agrozootehnic Vlasia din Snagov – va gazdui in amplasament si ?Dracula Park?. Pentru acest proiect, executivul a pus la dispozitie o suprafata de aproape 460 de hectare teren aflate acum in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Potrivit hotaririi de guvern, societatea ?Parcul turistic si de agrement Snagov? va primi dreptul de folosinta asupra terenului pe 49 de ani, cu drept de prelungire.

Nota de fundamentare pomeneste despre realizarea proiectului prin asocierea dintre societatea ?Dracula Park? si RA-APPS, fara a aminti despre societatea care, potrivit hotaririi de guvern, va administra parcul.
Directorul adjunct de la RA-APPS, Vladimir Sommer, nu stia nimic despre societatea care va administra parcul. El credea ca va fi o societate rezultata din asocierea SC ?Dracula Park? SA si RA-APPS, care pune la bataie terenul.

In aceeasi confuzie se afla si secretarul de stat Ilie Stefan, la care ne-a trimis unul dintre semnatarii hotaririi de guvern, ministrul Gheorghe Emacu: ?Societatea care administreaza parcul e creata de cei doi asociati?. Pina la urma, oficialul guvernului a spus ca nu trebuie sa stie executivul cine e firma cu pricina. ?Nu trebuie sa stiu eu, ci cei doi asociati.

N-am ales-o noi (guvernul – n.r.), cu societatea asta au venit cei doi asociati. Nu e treaba noastra cit va plati firma (pentru teren – n.r.), ci a celor doua parti. RA-APPS trebuie sa stie, ministrii nu trebuie sa stie, la cite hotariri sint…?, ne-a spus Ilie Stefan.
?Nu pot sa va spun si putin ma intereseaza cum a fost aleasa societatea (care va administra parcul industrial – n.r.)?, ne-a spus initial reprezentantul SC ?Dracula Park? SA, Sorin Marica. Dupa mai bine de o ora insa a confirmat varianta guvernantilor: ca dinsul a propus, ca reprezentant al SC ?Dracula Park? SA, firma care administreaza parcul.

?A fost singurul ofertant?, justifica el, iritat ca ne intereseaza cine a ales firma. Intrebat daca stie cine sint actionarii, Marica a raspuns: ?Oarecum?, invitindu-ne sa citim ?Bursa? de astazi.
Teren de milioane de euro. Unul dintre directorii RA-APPS, Vladimir Sommer, spune ca deocamdata n-a incheiat un contract cu viitorul administrator si nu stia daca terenul va fi concesionat sau dat in folosinta gratuita.
Presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, Emil Giurgiu, ne-a spus ca, in zona Vlasia-Snagov, un hectar de teren agricol ar costa intre 2.000 de euro si 5.000, ceea ce inseamna ca terenul de 460 hectare ar valora intre 920.000 euro si 2.300.000 euro. ?E o zona cu potential.

Dupa ce vor fi utilitati, in zona ?Dracula Park? pretul va putea creste chiar de citeva zeci de ori?, sustine Giurgiu.

?Aici venea Ceausescu?

Desi noul amplasament al ?Dracula Park? se afla inca in stadiul de proiect, iar terenul vizat pentru constructia acestuia este deocamdata un lan urias de porumb, RA-APPS cere o taxa pentru a fotografia locatia. ?Daca vreti poza dinauntru, trebuie sa achitati o taxa la sucursala Baneasa a RA-APPS?, a spus Andrei Ion, inginer la ferma Vlasia.
Maria, care pazeste de peste 20 de ani intrarea in ferma Vlasiei, ne povesteste: ?Venea aici Ceausescu cu sotia, la fiecare sfirsit de saptamina cind erau in Bucuresti vara. Ii lasa masina la iesirea din padure, si se plimbau pe jos printre lanuri pina la ferma. De aici se facea si aprovizionarea pentru masa presedintelui?.

Actionarii firmei, prieteni cu guvernantii?

Potrivit informatiilor extrase de la Registrul Comertului, actionarii SC ?Parcul turistic si de agrement Snagov? SA, firma care va administra parcul industrial, sint Dan Viorel Paul, Mihai Ancuta, Alexandru Popescu, Ion Stan, Daniel Bartolomeu Finis si Fundatia pentru Turism Romania. De departe, cel mai interesant nume de pe lista actionarilor este cel al lui Daniel Bartolomeu Finis.

Acesta a fost asociat cu Alexandru Bittner in ?Piscicola Tour?, firma care a investit in satul de vacanta de la Gura Portitei si care are serioase afaceri in Delta Dunarii. Alexandru Bittner este un apropiat al premierului Adrian Nastase.

Dana Nastase a recunoscut prietenia cu familia Bittner, precizind ca a incercat o afacere cu obiecte de arta, vechi, cu Sherry Bittner, care nu a mers. Tot Bartolomeu Finis si Ion Stan se regasesc in Consiliul de Administratie al SC ?Neptun-Olimp? SA cu o alta prietena a familiei premierului Nastase, Roxana Bichel, fosta consiliera a lui Ovidiu Musetescu la APAPS.

Roxana Bichel detine un apartament, ca si Dana Barb (sora premierului Nastase), Ristea Priboi si Daciana Sirbu intr-un imobil de pe Strada Muncii din Predeal, care a facut obiectul unei anchete in ?Evenimentul zilei?.

De altfel, Finis si Stan – personaje-cheie in administrarea viitorului parc de la Snagov – au fost desemnati anterior si administratori la ?Dracula Park?, proiectul lui Dan Matei Agathon in care a investit si premierul Adrian Nastase.

Potrivit cotidianului ?Bursa?, care a dedicat mai multe materiale acestui subiect, afacerea ?Dracula de Snagov? a devenit una ?mai mult decit dubioasa, in care sint implicati prietenii premierului si ai altor ministri?.

?Bursa? mai spune ca multe fire din afacere duc si spre ministrul Eugen Bejinariu, care si-a terminat anul trecut mandatul de la conducerea RA-APPS; potrivit ?Bursei?, Eugen Bejinariu a fost cenzor la doua dintre societatile lui Alexandru Bittner, iar sotia sa, Camelia Bejinariu, a detinut aceeasi functie la o a treia firma a lui Alexandru Bittner. (Nicoleta Savin)