Agenda 21 Locala pune accentul pe participarea comunitatii si pe democratia locala largita, oferind o modalitate de integrare a problemelor sociale, economice, culturale si de protectie a mediului. Totodata, prin Agenda 21 Locala se realizeaza si evaluarea situatiilor actuale si a potentialului existent. Agenda 21 Locala accentueaza, de asemenea, rolul educatiei, considerandu-se ca educatia permanenta, care induce incredere, gandire creativa si un scop concret in viata, ca si cunostintele, contribuie direct la durabilitatea locala si la acumularea de capacitati. Esenta unei abordari eficiente asupra dezvoltarii durabile consta in integrarea unei game de politici si programe care se completeaza unele pe altele in domeniile social, economic si protectia mediului.
Primaria Municipiului Bistrita deruleaza in perioada 2004-2005 proiectul ? Agenda Locala 21 ¬ sau Planul de Dezvoltare al Municipiului Bistrita care este finantat prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul Centrului National pentru Dezvoltare Durabila din Romania.
Proiectul cuprinde 3 documente : Strategia Locala , Planul Local de Actiune si Proiecte Prioritare.
Pentru realizarea ? Agendei Locale 21 ¬ Primaria Municipiului Bistrita a constituit un Comitet Local de Coordonare pentru ? Agenda Locala 21 ¬ format din reprezentantii societatii civile din Bistrita si prezidat de primarul municipiului, dl. Vasile Moldovan.
Patru grupuri de lucru : social, mediu, economic si cultural formate din specialisti locali si un secretariat avind doi coordonatori a primit suportul tehnic si informational din partea mai multor institutii locale, guvernamentale, neguvernamentale si de cercetare.
Primaria Municipiului Bistrita, in efortul sau de a avea o strategie de dezvoltare durabila cit mai ancorata in realitate si mai cuprinzatoare, a organizat o serie de interviuri de grup (focus grupuri).
La aceste focus grupuri a fost invitata si a participat joi 22.07.2004 dl. Marius Moldovan in calitate de coordonator al Centrului Teritorial ANSIT BIstrita.
La aceasta intilnire de lucru a grupului de lucru ? Social ¬ au mai participat reprezentanti ai Primariei Municipiului Bistrita, Directia de Sanatate Publica, Directia pentru Sport a Judetului Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar al Judetului Bistrita-Nasaud, Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare in Munca a Judetului Bistrita-Nasaud si reprezentanti ai celor mai importante si puternice sindicate judetene.
S-a discutat pe baza analizei SWOT de factorii pozitivi si negativi ai mediului social pornind e la punctele tari si cele slabe, luind in calcul mediul intern. Mediul extern a avut ca ca tema de discutie identificarea oportunitatilor si amenintarilor.
S-a punctat intr-un cadru general existenta unor strategii judetene pe termen scurt, mediu si lung in domeniul invatamit, sanatate, tineret, neguvernamental, protectie sociala, sport, sindical samd.
Grupul de lucru ? Social ¬ este coordonat de catre Secretarul Municipiului Bistrita d-na Floare GAFTONE .
ANSIT BIstrita face parte din cadrul grupului de lucru ? Social ¬ in relatia cu organizatiile neguvernamentale si administratie publica locala pentru dezvoltarea parteneriatelor de interes comunitar.