Precum informeaza agentia INFOTAG, el a mentionat ca deseurile de la sistemul de canalizare orasenesc se scurg direct in Nistru, din care sint alimentati cu apa chisinauenii.
"Zilnic, in riu nimeresc 2040 de tone de deseuri care nu trec prin instalatiile de epurare. Aceasta problema trebuie sa fie solutionata de conducerea tarii, care nu intreprinde nimic pentru a-i proteja pe chisinaueni impotriva eventualelor boli si riscului de a ramine fara apa", considera Urechean. El a recunoscut ca si instalatiile de epurare din capitala au nevoie de reconstructie. Echipamentul este uzat in proportie de 90%, unitatile sint exploatate la jumatate de capacitate.
Constantin Becciev, directorul intreprinderii "Apa-canal", a relevat ca in anul 2004 pentru reparatia instalatiilor de epurare s-au investit 12 mln. de lei, insa aceasta este insuficient.
"Noi am incheiat, practic, reparatia aerotancului, care a iesit din functiune. "Apa-canal" cauta eventuale cai de solutionare a problemei. Acum citiva ani, la Iasi, situatia in ceea ce priveste instalatiile de epurare era cu mult mai proasta decit este astazi la Chisinau. insa orasul a reusit sa gaseasca investitii de 60 mln. de euro si sa reconstruiasca sistemul", a spus Becciev.
INFOTAG precizeaza: Instalatiile de epurare din Chisinau au fost construite in anii 1968-1984. Mirosul specific raspindit in oras se datoreaza tehnologiei invechite de tratare a deseurilor, care sint aruncate pe un teren de 32 ha si se usuca acolo pentru a fi tratate ulterior.