20 de ani sunt mai mult decat suficienti: trebuie sa se faca dreptate in Bhopal!

in urma dezastrului, au murit 20.000 de oameni, iar alti 150.000 sunt foarte bolnavi si azi. Supravietuitorii dezastrului si copii lor continua sa sufere efectele pe termen lung asupra sanatatii lor: de la cancer si tuberculoza, pana la defecte la nastere si febra cronica.

Activistii, purtand in maini lumanari si fotografii ale celor afectati de gazul ucigas, fac apel la compania DOW Chemical sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat in Bhopal si la guverne sa adopte o lege internationala prin care corporatiile sa fie trase la raspundere pentru actiunile lor in viitor. ?Chiar si dupa 20 de ani, oamenii din Bhopal sufera inca din cauza ca DOW Chemical refuza sa isi asume responsabilitatea pentru starea in care se afla ei acum si pentru deseurile toxice care inca le otravesc apa si pamantul. Mii de oameni isi amintesc de ceea ce s-a intamplat atunci si ceea ce reprezinta accidentul ? pericolul erei chimice, standarde duble si lipsa asumarii responsabilitatii din partea corporatiilor multinationale?, a declarat Vinuta Gopal, coordonator campanii Greenpeace in Bhopal.

Activisti Greenpeace din 15 tari si 9 orase din India, inclusiv Bhopal, vor organiza seri de veghe cu lumanari si vor forma lanturi umane. in Elvetia, acestia vor prezenta o copie exacta a statuii memoriale din Bhopal reprezentantilor Dow Chemical din Zurich. Expozitii fotografice despre oamenii afectati de gazul otravitor si de contaminarea zonei au fost organizate in Belgia, Franta, Australia, India, Slovacia si China.

?Astazi cand se intampla atatea catastrofe, avem nevoie de o lege noua care sa oblige corporatiile cum ar fi DOW sa foloseasca aceleasi standarde peste tot in lume si sa isi asume responsabilitatea pentru activitatile lor. Daca acest dezastru s-ar fi petrecut in Europa sau in Statele Unite, zona ar fi fost curatata deja, iar oamenii compensati in totalitate. Cerem DOW Chemical sa isi asume responsabilitatea deplina pentru dezastrul din Bhopal, a declarat Gerd Leipold, director executiv Greenpeace International.

Greenpeace si International Campaign for Justice in Bhopal (ICJB) cer ca DOW, companie multinationala, sa plateasca tratamentele supravietuitorilor, sa curete depozitele de deseuri periculoase lasate in urma dupa inchiderea fabricii din Bhopal si decontaminarea apelor subterane din zona. De asemenea, se cere adoptarea unor legi aplicabile corporatiilor internationale pentru a fi siguri ca asemenea dezastre nu vor mai avea loc.
/http://greenpeace.ro/