România îşi va asuma obiectivele reducerii emisiilor de carbon cu 20% şi atingerii proporţiei de 20% pentru energiile regenerabile

România îşi va asuma obiectivele propuse cu prilejul Consiliului European de primăvară, şi anume reducerea emisiilor de carbon cu 20% la nivelul anului 2020, precum şi atingerea unei cote de 20% a energiilor regenerabile, a declarat joi, în urma primei sesiuni de lucru a Consiliului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

În plenul reuniunii, preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut poziţia României în ce priveşte problematica energetică, în timp ce primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat poziţia României cu privire la conţinutul viitoarei declaraţii de la Berlin care va marca 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, document prin care s-au pus bazele UE.

Premierul Tăriceanu a subliniat că UE doreşte să devină un lider la nivel mondial în ce priveşte modul de abordare a problematicii energetice, domeniu aflat în strânsă corelaţie cu procesul de încălzire globală.

Pentru prevenirea efectului de seră, UE îşi propune ca până în 2020 statele membre să deţină 20% energii regenerabile în cadrul pieţelor proprii. De asemenea, un alt obiectiv îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în medie cu 20% tot până în 2020.

Pentru atingerea unor astfel de obiective şi pe plan global, au arătat liderii europeni, trebuie angrenate în acest proces şi SUA, China şi India, ultimele două state urmând să aibă probabil în viitor cele mai mari emisii de carbon.

Premierul Tăriceanu a subliniat că România îşi asumă cele două obiective, care vor fi stabilite de Consiliul European, şi s-a arătat încrezător că potenţialul hidroenergetic îi va permite Românie să atingă aceste obiective. Şeful executivului a susţinut totodată că trebuie ca România să aibă într-o mai mare măsură în vedere şi utilizarea biocarburanţilor, iar această prioritate este asumată la nivelul guvernului şi există investiţii în acest domeniu.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că fiecare ţară va fi suverană în a-şi alege propriul tip de surse energetice regenerabile şi, deşi nu se încadrează în această categorie, energia nucleară nu va pune în dificultate atingerea obiectivelor respective.

Premierul Tăriceanu a reiterat totodată faptul că România pledează pentru separarea proprietarilor şi operatorilor în domeniul energetic, iar în România această separaţie există deja.

În ce priveşte declaraţia care să marcheze cei 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, primul ministru a arătat că fiecare ţară are o anumită sensibilitate, iar în timp ce unele ţări pledează pentru menţionarea valorilor creştinismului, altele doresc să fie condamnat comunismul. Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că multe ţări au ţinut să-şi declare încă o dată laicitatea şi nu au susţinut menţionarea valorilor creştinismului. În schimb, a spus premierul Tăriceanu, ar putea fi făcută o referire la comunism, în special în legătură cu valorile pe care se sprijină UE, spre deosebire de regimurile comuniste din trecut. Astfel, declaraţia va promova valorile şi principiile comune ale UE, precum drepturile omului, libertatea de exprimare şi de circulaţie, solidaritatea şi coeziunea socială.

Liderii europeni, a spus Tăriceanu, au subliniat importanţa redactării declaraţiei într-un limbaj simplu, care să fie pe înţelesul tuturor cetăţenilor UE. Drept contraexemplu în acest context a fost amintită Constituţia Europeană, care a fost respinsă în două ţări şi pentru că cetăţenii din ţările respective nu au putut înţelege limbajul complicat al tratatului. [ROMPRES ]