Poluarea – subiect la modă în ultimii ani. Se vorbeşte mult dar se face foarte puţin. Atenţia oamenilor pare întotdeauna îndreaptată către cu totul alte subiecte, despre care se crede greşit că au efecte mai apropiate în timp. Repetăm, greşit, pentru că este ştiinţific dovedit că poluarea înseamnă boală şi … viaţă mai scurtă.
Bolile respiratorii, de piele şi cardiovasculare şi alergiile sunt cele mai frecvente în cazul poluării. Cei mai expuşi la poluarea aerului sunt copiii, an de an fiind înregistrate tot mai multe cazuri de astm bronşic sau alte probleme respiratorii inclusiv la bebeluşi.
De asemenea, din cauza poluării atmosferice, a apei, cât şi a solului, boli precum hepatita virală acută de tip A, dizenteria, tumori ale esofagului şi stomacului sunt în creştere. Specialiştii spun că din cauza poluării industriale, milioane de adulţi s-ar putea confrunta în viitor cu probleme cerebrale.
Situaţia este îngrijorătoare, mai ales că la nivel mondial s-a estimat că poluarea aerului ucide aproape 3 milioane de oameni în numai un singur an. Potrivit unui studiului realizat de Eco-Europa anul trecut, de vină pentru aceste boli sunt: praful, apa de calitate proastă, poluarea industrială şi fonică, traficul, precum şi reducerea drastică a spaţiilor verzi.
Când vorbim despre otrăvurile industriei, printre cele mai agresive sunt anhidrida sulfuroasă, oxidul de carbon, provenit şi de la gazele de eşapament şi plumbul, de la maşinile care folosesc benzină cu plumb.