Îşi pasc vitele printre oase şi resturi de animale. Sunt pur şi simplu invadaţi de mizerie şi nu ştiu cum să facă faţă situaţiei. Este problema locuitorilor satului Bacioi. Chiar dacă câteva din gunoiştile neautorizate din comună au fost lichidate, problema gunoiul încă mai persistă. Autorităţile locale nu au găsit deocamdată o soluţie, iar ecologii avertizează că în zonă s-ar putea declanşa o epidemie.
Chiar la intrarea în comuna Bacioi, în vecinătatea aeroportului internaţional din Chişinău este amplasată o gunoişte neautorizată. Zilnic, aici sunt aduse zeci de tone de gunoi din Chişinău. În plus, abatorul din localitatea stochează în zonă hoituri şi resturi de animaliere. În afară mirosului infernal din zonă, oamenii spun că nu au unde să-şi pască vitele. Pe moment, autorităţile locale ridică din umeri neputincioase şi pasează problema gunoiul de la o instituţie la altă.
– Rămăşiţele animaliere care se aduc de la abator, care este din localitate este o problemă a poliţiei, a medicinei preventive. Ne-am adresat de nenumărate ori, am scris şi în ziarul local, dar nu am primit nici un răspuns, afirma Ion Bivol, primar comuna Bacioi.
Ecologiştii afirmă că gunoiştea neautorizată pune în pericol sănătatea localnicilor şi nu numai. Ei atenţionează că în comuna Bacioi s-ar putea declanşa o epidemie.
– Ceea ce se întâmplă la Bacioi este un caz ieşit din comun care trebuie pus în atenţia serviciului ecologic al municipiului Chişinău. Cu atât mai mult ducerea acolo a tot felul de gunoi a leşurilor de animalelor este un caz strigător la cer. Asta înseamnă epidemie zoologică. Animalele moarte duse acolo pot infecta animalele sănătoase care pasc în preajmă, atentioneaza Andrei Dumbrăveanu, ecologist.
Ecologiştii susţin că inspectoratul ecologic de stat şi centrul de medicină preventivă trebuie să ia măsuri imediate pentru a evita un dezastru ecologic. Ei spun că în zonă ar trebui amplasat un cimitir pentru animale.
– Se cere ca la câteva comune unde sunt animale ar trebui să fie să un cimitir al animalelor amenajat special, conform cerinţelor zoo-veterinare. Dacă asemenea cimitir nu este atunci vă imaginaţi laptele care se adună în comună după ce animalele pasc aici este vândut în Chişinău sau în genere consumat de populaţie, a mai spus Andrei Dumbrăveanu, ecologist.
Chiar dacă nu au un sistem de salubrizare, iar gunoiştea neautorizată de la marginea satului e prea departe oamenii din localitatea se descurcă cum pot cu gunoiul din curţi.
– Ar fi bine doar să fie lăzile astea mari, conteinere. Ca lumea gunoiul care este menajer să-l pună acolo. Eu, de pildă acasă îl îngrop . Da ceea ce putrezeşte şi prezintă pericol ecologic. Care arde eu îl ard, în rest o dată în lună îl duc la marginea satului, spune Nicolae Popa, localnic comuna Bacioi.
Deşi nu are soluţii clare pentru problema gunoiul primarul comunei ne-a asigurat că până la sfârşitul anului gunoiştea va fi lichidată.
– Anul acesta avem câteva idei, la sigur am prezentat la aeroportul internaţional din Chişinău. A fost propus un agent economic care a propus să ia această gunoişte şi totodată să astupe iazul. Vor să formeze un obiectiv, un depozit , a specificat Ion Bivol, primar comuna Bacioi.
Pe lângă disconfortul gunoiului, un alt pericol ecologic îl prezintă staţiile electrice de tensiune înaltă care transportă energia electrică din Ucraina şi staţia electrică de la Cuciurgan. Liniile de transport electric sunt amplasate pe terenurile agricole şi în vecinătatea caselor. Acestea au fost plasate fără să respecte normele tehnice.
Ecologiştii susţin că energeticienii ar trebui să măsoare descărcările electrice emise de staţiile de transport şi sa interzică accesul oamenilor în zonă, care în special primăvara şi toamna prelucrează terenurile agricole. În comuna Bacioi locuiesc circa 10 mii 500 de oameni.
Autori:DOINA MUNTEANU, IURIE CUŢU
sursa: www.tv7.md