Doriti sa va alimentati sanatos? Atunci nu utilizati substanţe chimice. Ministerul Agriculturii si Ministerul Ecologiei au început discuţiile asupra elaborării proiectului strategiei de dezvoltare durabila a sectorului agroindustrial. Aceasta înseamnă ca fermierilor vor fi propuse idei cum sa cultive produse agricole gustoase si ecologic pure, fara utilizarea substanţelor chimice.
Reprezentanţii celor doua ministere, dar si alti specialişti in domeniu au subliniat ca in Moldova mai exista probleme ce tin de promovarea agriculturii ecologice. In primul rind este vorba de pesticide – substante chimice cu toxicitate mare folosite in agricultura pentru distrugerea daunatorilor. Pe timpuri acestea erau utilizate frecvent si pina in prezent exista locuri unde erau depozitate substantele date, care au contaminat solul. In rezultat sufera produsele agricole si in final oamenii. De aceea, acum printr-un proiect se incearca de a solutiona aceste probleme.
– Am colectat idei actuale, importante referitoare la reducerea eroziunii solului, de chimizarea din agricultura, adica de a substitui acele ingrasaminte minerale care se aduc cu zecile si sutele de tone si care continua sa fie aduse pina in prezent in Moldova, prin ingrasaminte organice, ceea ce avem de la acele ferme de vite cornute, ferme de porcine care le permit de a le recicla si de a le transforma in ingrasaminte organice, a mentionat Constantin Mihăilescu, Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale.
In anii 90-91 la 1 ha de pamint arabil erau aduse in jur de 5-6 tone de ingrasaminte organice, in prezent insa cantitatea data s-a redus pina la doar 100 kg.
Pentru a avea produse ecologic pure pe masa si pentru a fi in pas cu tarile europene, Moldova urmează sa elaboreze proiectul strategiei de dezvoltare durabila a sectorului industrial si peste 3 saptamini sa-l prezinte Guvernului.
– Se vor include anumite idei si propuneri pentru fermieri, pentru a utiliza corect si adecvat aceste substanţe, pentru a oferi populaţiei produse alimentare ecologice pure, dar pentru a obtine aceste produse este inevitabil si obligatoriu ca autoritatile si populaţia sa stie ca pentru a obtine acest lucru trebuie sa utilizam cat mai putine substanţe chimice, a specificat Ion Barbarasa, asistentul managerului de proiect.
autori: MARINA PÎNZARU, IURIE CUŢU
sursa: www.tv7.md