Criză ecologică în comuna Bacioi. Sute de oamenii resimt şi acum efectele nefaste cauzate de chimicale. Autorităţile locale au evacuat pesticidele din zonă. Totuşi, depozitul de chimicale nu a fost lichidat. Ecologiştii avertizează că acesta pune în pericol vieţile oamenilor şi compromite recoltele.
Comuna Bacioi este cunoscută mai ales în pieţele din capitală pentru roşiile suculente, viţa de vie şi pepenii verzi. Totuşi, oamenii nici nu bănuiesc că aceste produse comportă riscuri grave pentru sănătatea lor. Cauza o constituie rămăşiţele de chimicale care se scurg la fiecare ploaie în apele freatice şi sol. Depozitul de chimicale este amplasat la marginea comunei Bacioi. Acum câţiva ani, datorită finanţării bancii mondiale, autorităţile locale au evacuat chimicatele, dar nu au curăţat terenurile şi nu au lichidat depozitul. Cel mai grav este că în imediată vecinătate locuiesc oameni.
– Noi simţim un miros de putoare a aerului. Când e linişte, nu!, dar când bate vântul aerul, tot mirosul ajunge la noi. Noi creştem copii aici în murdăria asta. S-au înecat şi capre şi animale, afirma Ina Ungureanu, localnică comuna Bacioi.
Oamenii spun că acum 30 de ani casele din apropierea depozitului trebuiau să fie evacuate. Câteva din ele au fost demolate, însă localnicii care nu au avut bani au rămăs pe loc. Totodată, spun ei că nu au apă potabilă din cauza depozitului. Toate fântânele din vecinătate au fost distruse, apa fiind otrăvită.
Oamenii mai susţin că în depozitul de chimicale se mai fabrică otrăvuri.
– Aşa mari otrăvuri spun că nu se fac şefii. Numai pentru viţa de vie se fac. Da noi de unde să ştim, spune Ina Ungureanu, localnică comuna Bacioi.
Ecologiştii susţin că chimicale sunt deosebit de toxice şi prezintă pericol mare pentru populaţie. Ei spun că depozitele trebuie lichidate.
– Depozitele trebuie să fie distruse, cum au fost distruse şi pesticidele, betonate aceste pietre, duse, strânse şi accesul trebuie să fie limitat ca să nu fie în contact cu mediul pentru că ele sunt destul de periculoase şi depozitele, până şi hainele în care au muncit oamenii la chimicale, a declarat Andrei Dumbrăveanu, ecologist.
Pe de altă parte, Ion Bivol primarul comunei Bacioi afirmă că lichidarea depozitului nu este de competenţa primăriei. În opinia lui, de lichidarea depozitului ar trebui să se ocupe oamenii care au cote în aceea zonă.
– Depozitul nu s-a lichidat, depozitul aparţine la cota valorică a cotaşilor. Primăria nu are nici o putere juridică în lichidarea acestui obiectiv, a mentionat Ion Bivol, primar comuna Bacioi.
În comuna Bacioi au fost înregistrate in ultimii trei ani circa 60 de persoane bolnave de cancer.
sursa: www.tv7.md
Imi pare rau ca ecologia Bacioiului este atit de rea.