În capitala franceză, mai multe persoane militează pentru interzicerea cultivării porumbului modificat genetic.
Liderul francez antiglobalizare, José Bové, împreună cu alţi 15 opozanţi ai organismelor modificate genetic (OMG) au intrat ieri în greva foamei, la Paris. Ei cer „activarea clauzei de salvgardare europeană în cazul porumbului Monsanto 810 (MON 810), singurul autorizat în Uniunea Europeană”.
Greviştii au declarat că perioada de protest va fi nedeterminată. Militanţii sunt susţinuţi de reprezentanţi ai principalelor asociaţii ecologiste care au cerut constant guvernului aplicarea clauzei de salvgardare în cazul porumbului MG.
„Nu a fost respectată promisiunea făcută anterior. Prin programul francez de mediu, Grenelle de l’environnement, autorităţile şi-au luat angajamentul să activeze clauza de salvgardare pentru MON 810. Deşi ministrul ecologiei, Jean-Louis Borloo, a reafirmat această idee, singura măsură luată până acum a fost îngheţarea vânzărilor de seminţe MG până în februarie, adică pe timpul iernii, când nimeni nu le cumpără”, a afirmat José Bové.
Ţările UE, drepturi depline asupra OMG
Clauza de salvgardare în cazul MON 810, prevăzută la articolul 23 din Directiva Europeană 18/2001, permite unui stat membru să nu utilizeze, pe teritoriul său, un OMG autorizat la nivel european. Porumbul MON 810 care a fost omologat în 1998 este cultivat, în momentul de faţă, în Spania pe aproximativ 50.000 de hectare şi în Franţa pe circa 5.000 de hectare. Reprezentanţii guvernului francez nu au afirmat, în mod explicit, că vor interzice MON 810, în lipsa oricărei condiţii.
Concluzia programului Grenelle vizavi de porumbul modificat genetic, de la sfârşitul lui octombrie 2007, prevedea „activarea clauzei de salvgardare până la intrarea în vigoare a legii privind biotehnologiile”. Jean-Louis Borloo a declarat că, într-adevăr, în aşteptarea legii respective, „Franţa va activa clauza de salvgardare”.
Totuşi, Philippe Gracien, purtătorul de cuvânt al semănătorilor, favorabil OMG-urilor, a precizat că, „pentru a activa clauza de salvgardare în cazul MON 810, trebuie să ne bazăm pe argumente ştiinţifice”. Pe 15 ianuarie, în Franţa, va avea loc o dezbatere parlamentară asupra proiectului de lege privitor la organismele transgenice.
Bové, un tip controversat
José Bové (foto încercuit) este recunoscut la nivel global pentru luările sale de poziţie împotriva OMG-urilor. A ajuns până la a smulge culturile OMG de pe câmpurile de probă, fapt pentru care a fost condamnat la închisoare. În plus, în 1999 a devastat un McDonald’s din comuna franceză Millau, faptă pentru care, de asemenea, a fost condamnat la detenţie.