Trimite o petitie

Trimite acum o petitie catre presedintele si vicepresedintele Comisiei pentru Industrii si cere-le sa finalizeze raportul necesar votarii legii anti-cianura in Parlament.

Stimate Domnule Presedinte Iulian Iancu, iulian.iancu@cdep.ro
Stimate Domnule Vicepresedinte Mircea Ciopraga, mciopraga@cdep.ro

Anul trecut, Senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) au initiat o propunere legislativa pentru interzicerea cianurii in minerit in Romania, propunere legislativa pentru completarea art. 4 din Legea Minelor. In Romania, in ianuarie 2000, a avut loc cel mai grav accident ecologic la o mina provocat de cianuri si care a fost inregistrat in istorie ca “Cernobilul acvatic”. Mii de tone de peste au murit in raurile Tisa si Dunare din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul detinuta de compania australiana Esmeralda. In intreaga lume, intre 1998 si 2006, s-au inregistrat peste 25 de accidente cu cianuri, cu grave urmari asupra ecosistemelor naturale si a vietii oamenilor.

Propunerea legislativa de interzicere a cianurii in minerit in Romania, Pl-x nr. 429/2007, a ajuns anul trecut la Comisia pentru Industrii, care din diverse motive nu a discutat-o inca. Ultimul termen de depunere a raportului pentru aceasta propunere legislativa este 15 februarie 2008. Dupa realizarea raportului de catre comisia a carei membri sunteti, propunerea va fi votata in plenul Camerei Deputatilor, lucru care sper sa se intample cat mai curand. Astfel, as dori sa va incurajez pe dumneavoastra personal si Comisia pe care o reprezentati sa luati in discutie propunerea legislativa imediat dupa inceperea activitatii parlamentare si sa acordati aviz favorabil.

In Romania, cianura a fost folosita de trei companii miniere: Transgold (Baia Mare), Minvest Deva (Baia de Aries) si Remin (E.M. Baia Borsa, U.P. Sasar). Toate aceste companii s-au inchis, iar interzicerea cianurii in minerit nu ar avea consecinte negative sociale si economice pentru statul roman. Un alt fapt care trebuie luat in considerare este acela ca, nici pana in momentul de fata, la nivel European si international nu exista reglementari care sa previna aparitia unor dezastre ecologice similare celui din Baia Mare de acum 8 ani.

Avand in vedere ca in aceasta perioada se implinesc 8 ani de la tragicul eveniment din Baia Mare si ca marea majoritate a romanilor doresc interzicerea cinaurii in minerit, dupa cum se poate vedea pe site-ul www.faracianura.ro, este momentul cel mai potrivit sa se discute aceasta lege in cadrul Comisiei pentru Industrii si sa se voteze. Este ingrijorator, insa, ceea ce am citit recent intr-un articol din Academia Catavencu.

(http://www.rosiamontana.ro/press/academia%20catavencu_iulianiancu.pdf) si anume ca se incearca tergiversarea intentionata a discutarii acestei propuneri legislative de catre Comisia pentru Industrii, lucru care incalca dreptul constitutional al cetateanului la un mediu curat.

Romania are acum oportunitatea si datoria morala fata de proprii cetateni si fata de statele vecine de a pune capat acestei tehnologii periculoase, iar Comisia pentru Industrii poate fi un exemplu pozitiv si ajuta la realizarea acestui lucru.

Cu stima,
XXXXX

Cristina Moraru

Sunt afectata in mod just de acest fapt neconstient al cetatenilor,prin care isi manifesta dragostea de minunatiile naturii,asigurind doar dezordine…Rog din partea comunitatii ca populatia acestei planete sa fie mai serioasa din punt de vedere ecologic!!!!!!!!
Cu respect o prietena a naturii

Cristina Moraru

Chiar daca nu prea vedem rezultate in dezvoltarea imbunatatirii situatiei ecologice,rog ca cei constienti sa fie mai activi si vreau sa spun sa intreprindem proiecte de solutionarea a acestei calomnii(as putea spune)…