Parlamentul European a organizat o audiere publică privind apa şi schimbarea climatică

Relaţia cauză-efect între apă şi schimbarea climatică şi consecinţele acesteia din urmă asupra ecosistemelor reprezintă subiectul unei audieri publice, care a avut loc ieri în cadrul Comisiei Parlamentului European pentru schimbarea climatică.

Potrivit site-ului oficial al forului legislativ al Uniunii Europene, topirea gheţarilor, ploile torenţiale şi lipsa apei sunt fenomene din ce în ce mai vizibile în ultimii ani. Deputaţii europeni şi experţi în diferite discipline au discutat ieri despre constatările ştiinţifice şi posibilitatea unor reacţii politice în acest domeniu.

Deputata europeană spaniolă Cristina Gutiérrez-Cortines, membră a Comisiei pentru schimbarea climatică şi responsabilă de organizarea audierii, a remarcat că apa este cel mai important factor în schimbarea climatică. „Oceanele joacă un rol fundamental în reglarea climei, iar încălzirea globală are ca rezultat topirea unei zone uriaşe, de trei ori cât Spania”, a mai spus Cristina Gutiérrez-Cortines.

Apa provenită din topirea gheţarilor schimbă echilibrul oceanelor, fiind atât de importantă în contextul climei, deoarece este cauză a schimbării, dar şi afectată de schimbare, afirmă deputata.

La rândul său, profesorul John A. Dracup, unul dintre participanţii la audiere, a arătat că, datorită schimbării de temperatură, topirea zăpezii are loc mai devreme în cursul unui an. […] De aceea, vor fi mai multe precipitaţii la începutul anului, când se umflă mătcile şi nu este nevoie de apă, şi mai puţine precipitaţii în lunile de vară, când este nevoie de apă pentru irigaţii. „Relaţia încălzire globală-apă este încă o necunoscută. Or, în 2032, specialiştii anticipează că 60 la sută din populaţia lumii va trăi în regiuni cu resurse insuficiente de apă.

Conform Cartei verzi a Comisiei Europene privind adaptarea la schimbarea climatică, până în 2080, nivelul precipitaţiilor în Peninsula Iberică (în care şi acum există regiuni cu insuficienţă de apă) va scădea la mai puţin de jumătate faţă de nivelul de acum. Încălzirea globală are un impact puternic asupra gheţarilor, evaporării şi creşterii nivelului oceanelor. Nimeni nu cunoaşte exact relaţia cauză-efect sau consecinţele acestei încălziri, dar este sigur că schimbările în ciclul apei în natură vor avea impact asupra stilului de viaţă al oamenilor, asupra florei şi faunei şi asupra agriculturii, constată specialiştii în ecologie.

Deputata Gutiérrez-Cortines speră că, după audiere, anumite lucruri despre apă şi schimbarea climatică vor deveni „mai clare”. „Multe procese naturale sunt încă necunoscute. De aceea, o politică de abordare a acestei probleme ar trebui să fie elaborată dinamic şi deschisă schimbărilor. Nimic nu este sigur”, a mai spus deputata europeană spaniolă, potrivit căreia „nu trebuie să acţionăm toţi la fel, ci trebuie să acţionăm în maniera cea mai potrivită”.

sursa: www.flux.md