În loc de oxigen locuitorii satului Solonceni respiră gaze şi metale grele

Recent ziarul “Cuvântul” din Rezina a publicat un articol semnat de Tudor Iaşcenco în care se menţionează că pe 16 ianuarie, tot satul Solonceni din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului, vis-a-vis de oraşul Râbniţa, a fost „nins” cu o substanţă de culoare cărămizie. Praful depus pe case, pământ, copaci a speriat şi îngrozit băştinaşii: oamenii au început să respire mai greu, să tuşească, să aibă ameţeli şi chiar greţuri.

Incidentul din 16 ianuarie nu este singurul produs în satul Solonceni în acest an. Şi în noaptea dintre 7 şi 8 ianuarie, covorul de zăpadă se transformase din alb în cafeniu-roşietic. Locuitorii ne-au spus că asemenea fenomene se întâmplă des, acum ele devenind mai evidente datorită zăpezii.

Autorităţile evită, deocamdată, să facă publice cauza şi sursa poluării. Experţii independenţi presupun că „praful roşu” a fost urmarea unei erupţii (emisii) produse la una din uzinele aflate la doar câţiva kilometri de sat: uzina de ciment sau cea metalurgică de la Râbniţa (controlate de autorităţile separatiste din stânga Nistrului).

„În acea zi, dar şi în zilele următoare toată lumea numai despre asta şi vorbea. Unii presupuneau că depunerile sunt de la uzina de ciment din Rezina, unde „s-a întâmplat ceva neplăcut”, alţii susţineau că norul cafeniu-roşietic a venit dinspre uzinele metalurgică şi cea de ciment din Râbniţa”, a declarat ziarului primarul comunei Solonceni, Anatol Chirtoacă.

Deocamdată, singurele analize efectuate pe cazul de la Solonceni au fost cele ale Centrului de Investigaţii Ecologice, făcute la solicitarea Inspectoratului Ecologic de Stat. Rezultatele analizelor preluate din zăpadă şi din apă sunt şocante. Ele constată depăşiri ale concentraţiilor maximal admisibile pentru piscicultură de 18.750 ori la cupru, de 814 ori la fier, de 918 ori la substanţe suspendate, de 40 de ori la produse petroliere şi la alte substanţe chimice.

Medicii susţin că o asemenea concentraţie de metale grele şi substanţe chimice în mediu reprezintă un atentat la sănătatea populaţiei din regiune. Infecţii respiratorii acute, bronşite, afecţiuni endocrinologice sunt câteva din maladiile ce pot fi contractate de locuitorii din Solonceni. Ecologiştii sunt şi mai alarmaţi: depunerile de metale grele şi alte substanţe chimice vor conduce la degradarea florei şi faunei, poate şi la dispariţia unor specii de plante şi vietăţi acvatice.

sursa: UNIMEDIA