Turismul la Dunăre nu are pauze. Chiar şi în februarie, pensiunile au clienţi care fie sunt împătimiţi de pescuit, fie caută liniştea greu de găsit în staţiunile de pe Valea Prahovei .
Văzută din şalupă sau din maşină, Delta Dunării pare tristă în această perioadă. Verdeaţa atât de familiară în sezonul turistic este umbrită de griul sezonului rece al iernii. Cu toate acestea, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi turişti vin în deltă şi în anotimpul rece. Preţurile la cazare sunt cuprinse între 75 şi 700 de lei.
Sorin Florea, proprietarul singurei pensiuni de patru margarete din Delta Dunării, Morena, ne spune: „Nu numai împătimiţii pescuitului şi vânătorii vin iarna în deltă! Vin şi cei care caută liniştea, care vor să se relaxeze. Pentru pasionaţii de natură, vânători şi pescari, delta este un mod de viaţă”.
Ponderea turiştilor care se perindă în această perioadă prin „jungla” românească este dată de cetăţenii străini. Conform statisticilor neoficiale din ultimele luni, peste 70% din aceştia sunt cetăţeni străini.
„Vindem lene”
La pensiunea de patru margarete, din noiembrie până în prezent s-au perindat, pe lângă cetăţeni din UE, americani, australieni, singaporezi, japonezi sau sud-africani. „Cei mai mulţi vin în deltă ca să se relaxeze. Pe lângă pescuitul la copcă sau pe Dunăre şi vânătoarea clasică, le oferim plimbări cu sănii trase de câini, patinaj pe ghiolurile îngheţate, echitaţie şi bird-watching.
Aceasta din urmă are o amploare deosebită în rândul turiştilor străini, doritori să observe specii rare de păsări la cuibărit sau în migraţiune”, mai spune Sorin Florea. Şi celebrul Emanuel Isopescu şi-a deschis o pensiune la Sarichioi, pe malul lacului Razelm.
„Iarna, afluxul de turişti este mai mic, dar nu ne plângem. Punctele noastre forte sunt vânătoarea, pescuitul şi, de ce nu, bucătăria lipovenească, iar vinurile dobrogene întregesc peisajul. Practic, ne răsfăţăm clienţii. Le vindem lene!”, spune Isopescu.
Vânătoare şi pescuit
Majoritatea pensiunilor deschise în sezonul de iarnă şi-au axat oferta pe vânătoare şi pescuit, clientela vizată fiind alcătuită din amatorii acestui gen. De ieri, turiştii pot vâna doar păsări de pasaj, raţe, lişiţe, gâşte şi gârliţe, vânătoarea mistreţilor fiind interzisă.
La capitolul pescuit, până pe 15 aprilie se poate da la undiţă pentru orice specie de peşte, cu excepţia ştiucii. „Avem o deltă care este frumoasă tot timpul, la care se adaugă şi oferta de vânătoare şi pescuit. În această perioadă ne vizitează mai mult turiştii străini şi pot spune că am ajuns să concurăm cu ţări cu tradiţie în turismul de iarnă”, se laudă guvernatorul rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Paul Cononov.
Bucătărie tradiţională
O altă atracţie a deltei o reprezintă bucătăria tradiţională. Lider este de departe vestitul borş pescăresc, făcut cu apă din Dunăre, şi cel puţin patru feluri de peşte. La fel de savurate de turişti sunt şi saramura de crap sau biban cu mămăliguţă, ştiuca umplută, crapul pe varză, scrumbia marinată sau obleţii prăjiţi în mălai. În meniul turiştilor se regăsesc şi feluri preparate din vânat: frigărui de mistreţ, raţă sălbatică pe varză, iepure la ceaun cu sos de vin, căprioară la tavă, prepeliţă înăbuşită, potârniche cu smântână sau fazan.
Tarife la cazare
În pensiunile deschise în această perioadă în Delta Dunării, o noapte de cazare, într-o cameră single, costă între 75 şi 550 de lei. Camere double se pot rezerva la preţuri de la 45 până la 400 de lei pe noapte, iar cei care doresc un apartament trebuie să plătească între 150 şi 700 de lei. Cele mai scumpe oferte de cazare sunt în general cele de tipul „all inclusive”.
În schimb, în cazul pensiunilor care percep tarife mai mici la cazare, masa şi activităţile de timp liber trebuie achitate separat. Astfel, masa poate costa între 18 şi 30 de euro pe zi, plimbările cu barca, între 50 şi 100 de lei pe oră, iar cele cu şalupele sau ski-jeturile, între 150 şi 400 de lei pe zi. E bine de ştiut faptul că se plătesc separat şi închirierea echipamentului de pescuit sportiv, plimbările cu sania sau căruţa, focul de tabără sau terenurile de sport. La majoritatea pensiunilor la care se poate ajunge cu maşina parcarea este gratuită.
sursa: Adevarul