Şefii celor opt state puternic industrializate, membre G8, au convenit în cadrul summitului G8 de la Toyako, Japonia, asupra reducerii „cu cel puţin 50 la sută” a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 şi a definirii ulterioare a obiectivelor pe termen mediu.
Premierul nipon Yasuo Fukuda a declarat, citat de Ziua, că acesta este primul acord major în domeniul mediului semnat şi de SUA, una dintre ţările cele mai reticente la adoptarea de măsuri radicale pentru reducerea încălzirii globale.
Într-o declaraţie semnată de liderii statelor puternic industrializate se recunoaşte că „rolul de motor” în combaterea încălzirii climatice trebuie să fie jucat de economiile dezvoltate. „Evident, nu putem realiza obiectivul pe termen lung fără contribuţii majore ale altor poluatori”, a precizat Yasuo Fukuda.
În acelaşi timp, dosarul reducerii emisiilor de gaze de seră a fost discutat, ieri, în ultima zi a summitului, după ce a fost abordat într-o reuniune G8 cu alte opt state şi, anume, Australia, Coreea de Sud, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic şi Indonezia. Aceste 16 state produc aproape 80 la sută din emisiile poluante mondiale.
Formularea mai precisă de anul acesta a necesitat o schimbare de poziţie din partea autorităţilor de la Washington, care refuzau până acum să se angajeze pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. SUA au obţinut totuşi concesia ca pentru îndeplinirea obiectivelor naţionale pe termen scurt să nu fie menţionat un termen, înainte de 2050.
Sursa: Ziarul Flux