Din cauza lucrărilor de reamenajare a lacului „Valea Morilor” situaţia ecologică a râului Bâc s-a agravat

Conducerea Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova (OTCMEM) este îngrijorată de faptul că, din cauza lucrărilor de reamenajare a lacului „Valea Morilor” din capitală, se distruge ecologic bazinul râului Bâc, pe motiv că toată apa pompată şi evacuată din lac ajunge direct în acest râu.

Potrivit preşedintelui OTCMEM, Vladimir Garaba, din zona sistemului natural „Valea Morilor” apa continuă să fie pompată din acest lac şi evacuată în mod ilegal în râul Bâc din capitală, astfel poluând acest afluent al Nistrului. „Noi urmărim şi monitorizăm cu îngrijorare şi nemulţumire ceea ce se întâmplă în zona lacului „Valea Morilor”. Cineva continuă să pompeze apa ilegal din acest lac în râul Bâc, iar persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii pentru acţiunile săvârşite. Ne exprimăm îngrijorarea şi asupra faptului că nimeni nu ia măsuri pentru a preveni sau a stopa degradarea ecologică din zona lacului. Cine stă în spatele acestor fărădelegi? La moment, nu-mi pot da seama. Dar dacă nici primăria, care este stăpână în acest oraş, nu poate stopa acest lucru, atunci nu mai pot să ştiu cine ar putea să fie capabil. Primăria a interzis de mai multe ori pomparea apei din lac, însă acest lucru continuă să aibă loc şi în prezent”, a declarat Vladimir Garaba, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri.

Ecologiştii nu sunt auziţi
Ecologiştii susţin că cea mai bună variantă de curăţare a lacului „Valea Morilor” ar fi extragerea nămolului prin absorbţie cu hidromonitorul, deoarece apa din lac nu mai trebuia să fie evacuată. Până la urmă însă, ecologiştii sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile au ales o metodă mult mai costisitoare: secarea bazinului prin ruperea digului existent şi folosirea unor utilaje foarte scumpe. „Totodată, nămolul din zona lacului „Valea Morilor” ar trebui să fie acumulat pe marginea lacului, ca mai apoi să fie evacuat în afara Chişinăului, lucru care nu se întâmplă. În acelaşi timp, acest nămol este foarte bogat în humus. Din cauza persoanelor şi firmelor care se ocupă de reamenajarea acestui sistem natural s-a agravat situaţia ecologică din zonă şi a pierit toată biodiversitatea din lac, lucru care putea fi evitat”, a mai declarat Vladimir Garaba.

Reamintim că, iniţial, apa era evacuată din acest bazin fără avizul pozitiv al expertizei ecologice, astfel, încălcându-se flagrant legislaţia ecologică, iar aceste încălcări s-au soldat, până în prezent, cu pierderi de peste 10 milioane de lei.

Râul Bâc este cel mai poluat afluent al Nistrului

De asemenea, în cadrul acestei conferinţe, Garaba şi-a prezentat proiectul organizaţiei sale „Parteneriat pentru un râu curat”, care are drept scop îmbunătăţirea gestionării resurselor de apă.

Preşedintele OTCMEM a menţionat că, în urma unor studii efectuate în perioada 2002-2007de organizaţia pe care o reprezintă, a fost atestat că protecţia apelor ocupă primul loc în rândul problemelor de mediu existente în zona rurală. De exemplu, 80 la sută dintre satele Republicii Moldova nu au apeducte, iar fântânile din zonele rurale ale ţării, în proporţii de aproape 90 la sută, nu corespund normativelor sanitare şi consumul ei riscă să reducă cu 3-4 ani în medie speranţa de viaţă a persoanelor care consumă apa din aceste fântâni.

Crearea unui Consiliu special ar încuraja soluţionarea problemelor ecologice
În acelaşi timp, râul Bâc este considerat unul din cei mai poluaţi afluenţi ai râului Nistru. „Măsurile de protecţie întreprinse atât de autorităţile publice, cât şi societatea civilă nu asigură reducerea impactului negativ al activităţilor antropice asupra ecosistemelor. Aceste acţiuni, deseori, sunt răzleţe, episodice şi nu se urmăreşte un scop comun de prevenire a poluării apelor”, a declarat Vladimir Garaba.

Astfel, conducerea OTCMEM susţine că trebuie de făcut tot posibilul pentru a uni eforturile tuturor părţilor interesate prin crearea şi organizarea activităţii unui organ obştesc de gestionare a apelor, cum ar fi Consiliul bazinier Bâc. Crearea acestui Consiliu reprezintă una dintre obiectivele de bază ale acestei organizaţii. Va fi elaborat regulamentul şi planul de măsuri privind redresarea situaţiei ecologice în regiunea cursului râului Bâc. „Vrem să implementăm un nou model de gestionare a surselor de apă, iar acest organ obştesc se va ocupa mai mult de informare, decât de coordonare. În acest sens, vor avea loc mai multe consultări cu reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioane şi din municipiul Chişinău”, a mai declarat Garaba.

Sursa: Ziarul Flux

klaus

… cu cele mai rele masini din Europa, cu cei mai corupti inspectori, cu cea mai proasta administrare a deseurilor si reziduurilor.

Adu-ti aminte de ploaia torentiala – a spalat tot Chisinaul si a dus toate petele de motorina si ulei, tot rahatul si gunoiul in Bic. Sistemul de canalizare va fi blocat inca 50 de ani.

Orasul e mare, tara mica e populata de prosti si condusa de imbecili. Traim in mediul pe care-l meritam.

Zato ave mabilnice prikolinye.