NOUA SURSĂ DE ENERGIE REGENERABILĂ: TURNURILE SOLARE

solar_towerODISEEA GASIRII unor noi forme de energie nepoluanta continua prin… achizitionarea unei ferme de oi, cu o suprafata de 101 mii de hectare, situata adanc in teritoriul australian, informeaza siteul WiredNews.com. Imensul proiect pentru energie alternativa nu se bazeaza insa pe ingrasaminte naturale, asa cum ar putea parea la prima vedere, ci pe uzina termala numita Solar Tower, inalta de…un kilometru.

Anuntat de cativa ani, Solar Tower e unul din cele mai abitioase proiecte de energie alternativa din istorie. Uzina urmeaza sa produca la fel de multa energie ca un mic reactor nuclear, dar fara pericolele acestuia. Inaltimea acesteia va fi dubla fata de cea mai inalta cladire de pe Pamant, CN Tower din Canada.
Solar Tower este goala pe dinauntru, ca un horn. La baza sa se afla un sistem de captare a energiei solare – o portiune circulara, transparenta, ce masoara in jur de 10 mii de hectare suprafata. Aerul de sub sistem se incalzeste datorita luminii solare si se ridica prin convectie, in cladirea sub forma de horn. Aici, in timpul ascensiunii, aerul accelereaza pana la viteza de 55 km/h, punand in functiune 32 de turbine, care genereaza energie electrica in mod similar cu un sistem de mori de vant.
Dar Solar Tower are un avantaj mare fata de morile de vant sau de generatorii solari: poate functiona fara vant, si timp de 24 de ore pe zi. Datorita multimii de celule solare, aerul se incalzeste in timpul zilei, permitandu-i sa functioneze incontinuu si in absenta soarelui.
Desi initial s-a anuntat ca uzina va fi pusa in functiune anul acesta, totusi constructiile nu vor incepe mai repede de 2006, a declarat Roger Davey, presedinte al EnviroMission Limited, din Melbourne, Australia, compania care se ocupa de acest proiect.
Cumpararea fermei, situata in apropiere de Mildura, Victoria, a costat 1 milion de dolari, si este “un foarte mare pas” in cadrul proiectului, a spus Davey.
Pana acum, cea mai mare piedica in cadrul proiectului sunt costurile, care variaza intre 500-750 milioane de dolari. Davey nu a dezvaluit pretul total al proiectului, dar a compania sa va folosi unele inovatii ingineresti care reduc costurile si maresc eficienta.
Momentul ales pentru dezvoltarea proiectului e foarte bun. In timp ce pretul petrolului trece de 50 de dolari pe baril, multe tari cauta metode ieftine de producere a energiei, si in acelasi timp metode pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. “E momentul potrivit”, a fost de parere Davey. “Lumea cauta o imensa sursa de energie regenerabila.”
Estimarile arata ca Solar Tower va genera 200 de megawatti, destul pentru ca sa alimenteze cu energie electrica 200 de mii de locuinte, iar in acelasi timp ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera, cu 830 de mii de tone anual.
“Hornurile (turnurile) solare au devenit un domeniu aparte, in atentia cercetarilor”, considera S.A. Sherif, profesor de mecanica si inginerie aerospatiala la Universitatea din Florida. Sherif a scris cateva lucrari pe tema acestei noi tehnologii la inceputul anilor ’90 si este editorul tehnic al jurnalului stiintific Solar Energy (Energie Solara).
Desi costisitoare, turnurile solare “creeaza energie gratuit”, spune Sherif. In plus, s-a dovedit ca aceasta tehnologie alternativa functioneaza: un turn solar, inalt de aproximativ 300 de metri, a fost construit in Spania in 1981 de catre inginerul german Schlaich Bergermann si partenerul sau. Producand 50 de kilowatti, acesta a functionat timp de sapte ani. Dar cum pretul petrolului era doar 15 dolari pe baril la mijlocul anilor ’80, nu au existat motive pentru a se construi unul mai inalt. Iar cand e vorba de astfel de constructii, marimea conteaza. “Cu cat e mai inalt turnul, cu atat creste eficienta”, a spus Sherif.
In ciuda optimismului generat de proiectul Australian Solar Tower, investitorii particulari ar putea fi descurajati de faptul ca e nevoie de 10 ani sau mai mult pana cand ar recupera investitia initiala. “Proiectul are nevoie de finantare din partea guvernului pentru a fi dus la bun sfarsit”, a adaugat Sherif.
Acelasi lucru a fost valabil si pentru energia nucleara, o tehnologie mult mai complexa su mai periculoasa. Si totusi, guvernul american a investit sume imense in energia rezultata din puterea atomului. Dar aceasta nu a fost o investitie foarte bine cantarita, considera Sherif.
“Energia creata de uzinele nucleare e inca foarte scumpa, si mai exista problema deseurilor”. Si, in timp ce exista un interes innoit in energia nucleara, resursele mondiale de uraniu sunt limitate – in timp ce energia solara nu, a continuat el.
EvinroMission a semnat un contract cu o companie din China, care va construi cateva astfel de turnuri solare in aceasta tara, a spus Davey. “China va avea mare nevoie de energie in viitor si doreste sa apeleze si la energia regenerabila.”
Alte zone, precum sudul Asiei, Orientul Mijlociu sau sud-vestul Statelor Unite, primesc destula radiatie de la Soare pentru a fi construi turnuri solare, a incheiat oficialul.

Sursa: AlterMedia