Urmăresc cu mare interes noutăţile din domeniul energiei alternative şi/sau regenerabile pe diverse surse. Am dat de un blog foarte interesant cu denumirea extravagantă de VaVaVuum. Este făcut de tineri, e un efort nobil ceea ce am văzut pe VaVaVuum vă invit la http://vavavuum.wordpress.com/ . Voi prelua câteva din articolele de pe blog cu indicarea sursei. Unul din articolele publicate ţine de energia alternativă şi listează procentual toate sursele posibil de energie din România.
“- Romania a fost prima tara din Estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si eficienta Energiei. Potentialul tarii noastre in domeniul producerii de energie verde este astfel:
– 65% biomasa
– 17% energie eoliana
– 12% energie solara
– 4% microhidrocentrale
– 1% + 1% voltaic +geoterma
– Distributia pe zone a acestui potential se prezinta in felul urmator:In Delta Dunarii – energie solara
– In Dobrogea – energie solara si eoliana
– In Moldova – micro-hidro, energie eoliana, biomasa
– In Carpati – inregistram potential ridicat de biomasa si micro-hidro
– In Transilvania – avem potential ridicat pentru micro-hidro
– In Campia de Vest – avem posibilitati de valorificare a energiei geotermale
– In Subcarpati – inregistram potential pentru biomasa si micro-hidro
– Iar in Campia de Sud – putem valorifica biomasa, energia geotermica, energia solara
De ce este nevoie sa producem energii verzi?
(…)
In acelasi timp, este de subliniat efectul benefic al energiilor regenerabile nu doar în ce priveºte protecþia mediului, ci ºi în plan economic ºi social. Astfel, cresterea calitatii aerului, a securitatii energetice, dar si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si dezvoltarea mediului de afaceri, sunt obiective-cheie care pot fi atinse prin promovarea energiilor regenerabile.
Poate cel mai important aspect se referã la faptul cã energiile regenerabile conduc cãtre reducerea dependenþei energetice a statelor europene.
Prin urmare, mesajul Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile vizeaza o actiune prompta in promovarea surselor verzi de energie. De asemenea trebuie avut in vedere atat valorificarea potentialului energiilor regenerabile din zona Dobrogea, cat si protejarea marii bogatii avifaunistice a acestei zone, cuprinsã, in mare parte, in Reteaua Natura 2000.
Responsabilizarea agentiilor economici
Desigur, valorificarea la maximum a intregului potential pe diferitele categorii de energii verzi presupune investitii serioase si facilitati acordate investitorilor din acest sector.
Principalul instrument destinat investitorilor în energii curate îl reprezintã Certificatele Verzi. Acesta este un sistem prin care toþi furnizorii de energie electricã trebuie sã achiziþioneze o cotã obligatorie de energie electricã provenitã din surse regenerabile, pe care sã o furnizeze consumatorilor.
In conformitate cu prevederile Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, necesarul de investitii in perioada 2003 – 2015, este estimat la 2,7 miliarde de Euro, din care peste douã miliarde de euro urmand a fi investiþii directe.
In acest sens, agentii economici, precum si autoritatile locale vor avea posibilitatea sa utilizeze Administratia Fondului pentru Mediu ca instrument financiar. AFM finanteaza astfel de proiecte si suporta in proportie de 50% din costurile eligibile ale proiectului (pt agentii economici) si 60% (pentru autoritati locale).
Esenta responsabilitatii ecologice consta nu numai in mentinerea naturii, ca mediu util pentru, continuarea activitaþii vitale, dar, si in protectia fondului genetic al populatiei umane, devenind astfel o problema importanta social-politica a umanitatii.
In prezent trecerea procesului de productie la tehnologiile putin poluante si in intregime nepoluante reprezinta materializarea in practica a responsabilitatii ecologice.
Responsabilitatea ecologicã rezida in faptul ca aceste calitati ale fiecarui om trebuie sa fie relevate si actualizate in interactiune directa cu mediul natural.
Publicul din Romania nu constientizeaza suficient, la ora actuala, importanta conservarii mediului si a respectarii masurilor necesare, pentru ca nu asociaza binele personal cu mediul in care traieste.
In conditiile in care atitudinea romanilor nu se schimba, vom asista in continuare la o degradare a conditiilor de mediu, indiferent de eforturile autoritatilor de a implica resurse financiare si umane.
In consecinta, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile initiaza o campanie audio-vizuala, bazata pe trei teme de mediu de actualitate, prin care isi doreste sa formeze la nivelul opiniei publice un curent de opinie ecologic.
Temele care au fost propuse pentru aceasta campanie sunt:
• schimbarile climatice,
• gestiunea corecta a deseurilor
• participarea publicului la decizia de mediu.
Dintre obiectivele principale ale campaniei enumeram: educarea publicului in sensul respectarii normelor ecologice, formarea unei constiinte colective favorabile conservarii mediului (presiunea colectivului vs. individ), crearea unui curent de opinie ecologic (“verde”),obþinerea unei reacþii pozitive si cooperante a populaþiei in domeniul protectiei mediului, cresterea vizibilitatii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Conceptul campaniei este acela de a transmite un mesaj agresiv, amenintator, legat de gravitatea situatiei mediului in Romania, si de faptul ca populatia si agentii economici mari sunt principalii responsabili pentru aceasta situatie si va fi difuzat pe canalele media audio-vizuale.
Sursa: Ministerul Mediului şi Dezvoltãrii Durabile”
Preluat de pe: http://vavavuum.wordpress.com/2008/04/30/cu-dedicatie-pentru-agentii-economici/