Becul cu incandescenţă va fi scos de pe piaţa europeană începând cu luna septembrie, pentru a face loc surselor economice de lumină.
„Bătrânele” becuri incandescente de 100 de waţi şi cele din sticlă mată vor dispărea din magazinele româneşti începând de la 1 septembrie, când importatorii şi comercianţii nu vor mai avea voie să le introducă pe piaţă.
Becurile de 100 W sunt primele „victime” ale noului regulament al Comisiei Europene (CE), care prevede că, până în 2012, toate sursele de lumină cu incandescenţă vor fi înlocuite treptat de lămpile fluorescente compacte (LFC), becurile cu halogen sau sursele de tip LED (diodă emiţătoare de lumină). În etapa din 2010, de pe piaţă vor dispărea şi becurile incandescente de 75 de waţi. Noile lămpi fluorescente au consum de energie electrică redus cu 50 până la 80% şi o durată de viaţă de 6 până la 12 ani. Preţul lor este, însă, sensibil mai mare, dar, prin economia de energie, investiţia se amortizează în 6 luni.
Economie de 14 miliarde de €
Potrivit conf. dr. ing Dorin Beu, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iluminatul reprezintă 19% din consumul mondial de energie, echivalând cu o cincime din emisiile de dioxid de carbon la nivel planetar. Prin noile surse economice, consumul s-ar putea reduce cu 40%, cu un efect benefic pentru mediu, dar şi pentru cheltuielile populaţiei, care vor scădea cu 14 miliarde de euro anual. La becurile cu incandescenţă, 95% din energie se pierde sub formă de căldură şi doar 5 procente ajung să fie tranformate în lumină, durata de viaţă fiind de aproximativ un an.
În România, peste 40% din cămine au cel puţin o sursă de lumină economică, o medie ideală situându-se la 8 astfel de corpuri de iluminat per locuinţă. Potrivit reprezentantului companiei Philips în România, Costin Cuneşteanu, românii au înţeles deja avantajele becurilor economice, iar piaţa acestora a crescut masiv, cu 110% în 2007 faţă de 2006 şi cu 30- 40% în cursul anului trecut. Becurile fluorescente pot fi cumpărate din magazine atât în varianta de lumină rece, cât şi de cea caldă, caracteristica fiind indicată de ambalaj. Alternativele economice sunt becurile cu halogen, cu economie de 50% şi durată de viaţă de 2- 3 ori mai mare decât becurile cu incandescenţă, dar şi sursele LED, cu o eficienţă luminoasă ceva mai redusă, dar cu o durată de viaţă foarte mare, de până la 50.000 de ore.
Sursa: Evenimentul Zilei
Da consumul de electricitate se va reduce si automat si valoarea facturilor la utilizatori dar credeti ca ENEL-ul va sta cu mainile in san? Nu, vor mari pretul pe KWh , ca doar nu vor sta sa vada cum le scad veniturile.