Programele electorale politice în domeniul protecţiei mediului înconjurător

În continuare voi prezenta platformele electorale ale partidelor politice în domeniul protecţiei mediului înconjurător pentru cei ce înţeleg. Dar, nu sunt CEC şi nu voi publica conform listei acestora. Da, am inclus cu text alb ceea ce fac comuniştii în domeniul protecţiei mediului, deoarece tot ce fac e mai mult un dezastru ecologic.

POLITICA ÎN DOMENIUL ECOLOGIEI A PARTIDULUI LIBERAL

În programul său electoral PL a inclus următoarele teze care promovează protecţia mediului:

“PL recunoaşte „Protecţia mediului înconjurător” drept un domeniu prioritar pentru Republica Moldova şi o condiţie inerentă pentru integrarea republicii noastre în Uniunea Europeană.

Eforturile PL vor fi concentrate spre:
– definitivarea cadrului juridic de mediu existent în conformitate cu cerinţele şi standardele UE;
– programele şi strategiile de mediu elaborate în Republica Moldova să devină parte a Programului de guvernare a republicii;
– crearea condiţiilor ca legislaţia de mediu să funcţioneze şi să fie respectată atât de puterea centrală, cât şi de cea locală;
– administrarea durabilă şi accesibilă a resurselor naturale;
– susţinerea elaborării de către fiecare localitate a planurilor locale de acţiuni de mediu;
– stimularea cooperării transfrontiere, regionale şi continentale a ecologiştilor moldoveni;
– dezvoltarea şi fortificarea comunităţii neguvernamentale de mediu din RM şi integrarea acestei comunităţi în comunitatea ecologică europeană;
– scutirea de orice taxe a tehnologiilor moderne, non-poluante aduse la unităţile economice din RM;
– susţinerea extinderii ariilor protejate şi a creării unor parcuri Naţionale Transfrontiere în bazinul râului Prut;
– susţinerea unui Program Naţional de conştientizare şi educaţie ecologică.”

MIŞCAREA ACŢIUNEA EUROPEANĂ

M.A.E. va promova o politică orientată spre asigurarea protecţiei şi a dezvoltării durabile a mediului prin:

Pentru aceasta, Mişcarea:
• Va implementa standardele UE, prevederile convenţiilor şi ale acordurilor internaţionale în legislaţia naţională privind mediul şi gestionarea durabilă a resurselor naturale;
• Va optimiza sistemul de prevenire şi de combatere a hazardurilor naturale şi a celor tehnogene, în scopul protecţiei populaţiei şi a agenţilor economici; 
• Va perfecta cadrul legislativ în domeniul exploatării şi al protecţiei resurselor naturale;
• Va încuraja agenţii economici care obţin produse ecologic pure şi aplică tehnologii nepoluante;
• Va atrage investiţiile pentru crearea întreprinderilor de colectare şi de prelucrare a deşeurilor şi pentru lichidarea tuturor gunoiştilor neautorizate; 
• Va extinde suprafaţa ariilor naturale protejate de stat de la 1,9% din teritoriul republicii în prezent până la 5% în următorii 5 ani.

PARTIDUL LIBERAL DEMOCRAT DIN MOLDOVA

Foarte dezvoltat, n-am ce zice.

15. Protecţia mediului natural 

15.1. Cadrul politicilor de protecţie a mediului natural

În Republica Moldova există 3 provocări majore în legătură cu protecţia mediului înconjurător: (i) deşeurile solide, (ii) apele reziduale şi (iii) eroziunea solului. Prima necesită crearea unei infrastructuri corespunzătoare pentru prelucrarea deşeurilor solide. Aceasta poate demara cu acţiuni axate pe închiderea gunoiştilor neautorizate, urmată de dezvoltarea unei sistem eficient de colectare a deşeurilor în sate pentru a preveni apariţia din nou a acestor gunoişti. 

Apele reziduale reprezintă o altă problemă serioasă de mediu, în particular în zonele rurale. În majoritatea satelor nu există sisteme de canalizare, iar în majoritatea localităţilor urbane acestea, de asemenea, sînt în stare critică. Apele reziduale din gospodării şi ferme pătrund fără epurare în sol şi poluează apele subterane, izvoarele, rîurile şi lacurile. Nu există o analiză complexă a stării sistemelor regionale de canalizare şi efectele negative ale acestora asupra mediului. Un studiu de fezabilitate axat pe dezvoltarea noilor sisteme de canalizare şi renovare a celor existente va crea o bază pentru abordarea sistematică şi de lungă durată a acestei probleme, determinînd acţiunile respective. 

Al treilea element important pentru protecţia împotriva degradării mediului implică tratarea solurilor erodate şi prevenirea formării ravenelor. Aceste acţiuni trebuie iniţial realizate în centrele raionale, contribuind la o utilizare mai eficientă a pămîntului (în agricultură) şi la dezvoltarea altor activităţi economice, cu îmbunătăţirea situaţiei în domeniul securităţii în zonele afectate de mişcarea şi eroziunea solurilor. 

 

 

15.2. Dezvoltarea cadrului juridic şi regulatoriu în domeniul mediului

PLDM consideră necesară elaborarea unei legi-cadru în domeniul protecţiei mediului, care ar dezvolta domeniile sectoriale (apă, aer, arii protejate ş.a.) şi s-ar baza pe probleme particulare (răspunderea de mediu), iar Ministerul de resort trebuie să elaboreze instrumente instituţionale care să contribuie la folosirea şi protejarea resurselor mediului, pe baza principiilor dezvoltării durabile, cu implementarea măsurilor de reducere a poluării în economie. 

Este absolut necesară aplicarea dreptului apei în celelalte politici publice, în contextul dezvoltării unui demers integrat şi multilateral. Abordarea integrată se referă şi la celelalte politici publice, precum cele aferente industriei şi sănătăţii, cum ar fi reglementările privind răspunderea pentru produsele chimice (REACH). Ar fi necesară demararea unor acţiuni chiar acolo unde sectoarele sînt mai dificile, cum ar fi calitatea aerului şi schimbările climaterice, managementul deşeurilor, calitatea apei potabile, controlul poluării industriale etc. De asemenea, este necesară implementarea prevederilor Convenţiei de la Aarhus, promovînd astfel principiile transparenţei în activităţile de mediu. 

În acelaşi timp, PLDM va susţine încheierea acordurilor cu companiile private privind responsabilitatea corporativă în domeniul calităţii şi protecţiei mediului natural

 

 

15.3. Apă potabilă calitativă şi deşeuri reciclate

Dacă pentru o perioadă îndelungată guvernările precedente au neglijat totalmente problemele legate de protecţia mediului ambiant, atunci creşterea poluării mediului, impactul asupra sănătăţii cetăţenilor şi fenomenele extreme în natură devin atît de evidente încît se impune elaborarea şi implementarea unor politici publice care să amelioreze situaţia gravă în domeniu.

Este imperativă modernizarea infrastructurii de mediu: gospodărirea apei, managementul deşeurilor, sistemele de termificare, conservarea biodiversităţii şi prevenirea riscurilor legate de dezastrele naturale. Cele mai semnificative investiţii trebuie să fie făcute în realizarea şi reabilitarea infrastructurii specifice de mediu: staţii de tratare a apei potabile, staţii de epurare a apelor uzate, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, depozite de deşeuri ecologice. Este necesară construcţia urgentă a trei staţii de epurare biologică la Soroca, Rezina şi Criuleni, dar şi reconstrucţia celei de la Chişinău. Reciclarea deşeurilor reprezintă în continuare o problemă, deoarece nu există mecanisme de reciclare, iar deşeurile, în cele mai frecvente cazuri, sînt aruncate în gropile de gunoi. Realizarea prevederilor Programului naţional de alimentare cu apă şi canalizare va conduce şi la atingerea Obiectivelor Mileniului – creşterea de 2 ori, pînă în 2015, a numărului populaţiei care are acces liber la apa potabilă calitativă. 

Pericolul poluării la distanţe mari a aerului atmosferic cu emisii toxice provenite de la întreprinderile industriale şi transport, deversărilor de ape uzate insuficient epurate sau netratate în corpurile acvatice curgătoare trebuie să conducă la consolidarea structurilor şi procedurilor necesare pentru evaluarea impactului asupra mediului, inclusiv în context transfrontier, implementarea prevederilor Convenţiei ESPOO privind evaluarea impactului de mediu fiind un pas absolut necesar în acest domeniu. De asemenea, trebuie finalizate planurile privind deşeurile lichide şi poluanţii organici persistenţi, inclusiv cu susţinerea donatorilor externi, în vederea eliminării stocurilor respective, reducîndu-se astfel impactul substanţelor toxice asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

În pofida costurilor mari pentru protecţia mediului, este posibil de găsit surse de finanţare, în primul rînd din partea Comisiei Europene. De asemenea, este necesară implementarea proiectelor concrete de asistenţă tehnică şi investiţii în baza Acordurilor bilaterale de colaborare în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor cu statele-membre ale UE, dezvoltarea parteneriatelor publice-private, în special în ceea ce priveşte managementul integrat al deşeurilor.

 

 

15.4. Administrarea eficientă a fondului forestier

În domeniul silviculturii, PLDM optează pentru reorganizarea activităţii AS „Moldsilva” în vederea optimizării structurii organizatorice, desconcentrării funcţiilor exercitate, transmiterii unor atribuţii sectorului privat. Concomitent cu aceasta, vor fi elaborate şi promovate mecanisme şi instrumente de administrare şi control bazate pe principiile economiei de piaţă. Corelarea structurilor de administrare cu organizarea amenajistică şi cadastralã pe unităţile de producţie existente şi ocoale silvice, indiferent de forma de proprietate. De asemenea, se va urmări . modernizarea sistemului informaţional al administraţiei silvice şi armonizarea sistemului de administrare silvicã şi control cu cel european.

PLDM pledează pentru extinderea suprafeţei pădurilor şi altor categorii de vegetaţie forestieră, inclusiv pe terenurile degradate, în afara fondului forestier. Sprijinirea realizării de plantaţii forestiere pe terenuri scoase din circuitul agricol în concordanţă cu cerinţele agriculturii durabile.
PLDM va susţine acţiunile de realizare a perdelelor de protecţie, a aliniamentelor şi a altor categorii de plantaţii forestiere, în afara fondului forestier.

 

 

15.5. Utilizarea durabilă a resurselor

PLDM va avea ca preocupare principală elaborarea politicilor publice privind protecţia şi conservarea naturii, a diversităţii biologice şi utilizarea durabilă a componentelor acesteia pe baze ştiinţifice, acordîndu-se atenţie sporită speciilor de floră şi faună ameninţate cu dispariţia, precum şi celor cu valoare economică ridicată. În acelaşi timp, se va urmări ca reconstrucţia ecologică a unor sisteme deteriorate să contribuie la asigurarea unei stări favorabile de conservare a speciilor cu vulnerabilitate ridicată.

Dezvoltarea şi buna administrare a reţelei naţionale de arii protejate, în acord cu strategiile, politicile şi practicile puse în aplicare la nivel european şi internaţional; realizarea programului naţional de măsuri tehnice de evaluare şi finanţare a costurilor reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Cadru pentru Schimbări Climatice (1992) şi ale Protocolului de la Kyoto (1997). În context, PLDM va sprijini crearea reţelei de parcuri naţionale, în baza experienţei europene de gestionare eficientă a resurselor naturale.

 

 

15.6. Utilizarea potenţialului energiei renovabile

Republica Moldova este în totalitate dependentă de resursele energetice externe. Din acest motiv, capacitatea de utilizare a resurselor de energie regenerabilă poate fi benefică pentru securitatea sa energetică prin includerea acestora în circuitul economic al surselor locale de energie renovabilă. 

Toate statele-membre ale UE au ambiţii mari în acest sens, iar Republica Moldova trebuie să se ţină în urma acestora, punîndu-şi drept obiectiv atingerea a 25% de energie renovabilă către 2013. Acest lucru este unul realizabil dacă vor fi elaborate şi implementate politici publice potrivite cu acordarea de facilităţi fiscale şi atragerea investiţiilor străine în acest sector important. 

 

 

Din aceste considerente, PLDM consideră necesară înfiinţarea unităţilor de producere a energiei în baza biomasei, utilizarea energiei solare şi eoliene, instalaţii cu ciclu închis de utilizare a apelor, etc. Crearea şi utilizarea resurselor de energie regenerabilă va influenţa pozitiv asupra stării ecologice a ţării, oferind oportunităţi pentru lansarea unor noi activităţi economice. Aceasta va crea un teren propice pentru exersarea şi acumularea practicii de cooperare între afacerile private şi sectoarele învăţămînt/cercetare, în scopul facilitării dezvoltării economice. Aceste activităţi pot fi implementate prin următoarele intervenţii:
• Organizarea evenimentelor de informare şi sporire a conştientizării publice privind beneficiile utilizării resurselor de energie renovabilă.
• Promovarea “tehnologiilor prietenoase mediului” prin intermediul sectorului educaţional şi privat.
• Diseminarea şi promovarea experienţei de utilizare a energiei regenerabile (solară, eoliană, biomasa).
• Promovarea afacerilor private în acest domeniu.

ALIANŢA MOLDOVA NOASTRĂ

Am căutat şi pe www.amn.md platforma electorală sau ceva scris despre protecţia mediului şi … ZERO.

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Printre altele PSD ne propune:

“PSD consideră că, pentru crearea locurilor de muncă, majorarea salariilor, pensiilor şi garanţiilor sociale, pentru ridicarea nivelului de viaţă al populaţiei, îmbunătăţirea stării mediului ambiant şi a sănătăţii naţiunii, este necesară dezvoltarea economiei, implementarea unei politici sociale echitabile şi adecvate, în condiţiile asigurării securităţii ecologice a ţării.”

Şi încă o generalizare:

“Reieşind din aspectul social, programul propus va asigura protecţia mediului ambiant şi va servi drept fundament pentru formarea unei naţiuni sănătoase din toate punctele de vedere.”

La capitolul “Modernizarea economică” apare:

“Industria sănătăţi – producerea şi exportul preparatelor farmaceutice de calitate şi ecologic pure, a medicamentelor, produselor cosmetice, detergenţilor etc. Odată cu dezvoltarea serviciilor medicale şi de cosmetologie profesioniste şi moderne, accesibile ca preţ, Moldova va deveni o ţară atractivă pentru cei din comunitatea internaţională prin mediul ambiant nedăunător şi produse alimentare pure.

Ulterior: “Turism şi Infrastructură – formarea şi dezvoltarea infrastructurii, drumurilor, comunicaţiilor, hotelurilor, restaurantelor şi centrelor de agrement. Promovarea eco-turismului, combinarea cu programe de asanare, prestarea serviciilor medicale şi de cosmetologie de calitate. Promovarea programelor de turism rural, vinicol, ecologic

La scopul partidului mai apare o stipulare:

“Scopul principal al PSD este renaşterea, pe un nou fundament economic, a unei agriculturi moderne, cu o puternică industrie de prelucrare şi export a producţiei ca bază pentru dezvoltarea rurală complexă şi durabilă. PSD pledează pentru dezvoltarea agriculturii bazate pe producţia ecologică ca premisă pentru asigurarea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti.”

PROGRAMUL PARTIDULUI ECOLOGIST DIN MOLDOVA „ALIANŢA VERDE” trebuie citit din scoarţă în scoarţă şi propus altor partide ca unul din punctele din platforme 🙂

UNIUNEA CENTRISTĂ DIN MOLDOVA

Acest partid nu a inclus în platforma electorală vrun punct despre protecţia mediului, iar platforma e ceva straniu.

PARTIDUL POPULAR CREŞTIN DEMOCRAT

Iată cu ce ne bucură creştin democraţii:

La capitolul Drepturile Omului platforma electorală PPCD stipulează o mică deză di constituţie:

“6. Noi considerăm că orice lege trebuie să reflecte respectul universal pentru drepturile fundamentale şi inalienabile ale omului prevăzute de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1948, şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale din anul 1950. Aceste declaraţii reflectă atît drepturile individuale, cît şi drepturile sociale şi trebuie complimentate cu o nouă categorie de drepturi ca: dreptul la informare, la un mediu nepoluat, la secretul vieţii personale şi familiale şi la identitate genetică. Respectarea legilor nu trebuie să însemne dominaţia majorităţii asupra minorităţii.

Mai e un capitol “Dezvoltarea durabilă” despre protecţia mediului care susţine:

“19. Dezvoltarea economică durabilă este un proces de creştere economică ce asigură prosperitatea, bunăstarea, protecţia mediului şi sporirea calităţii vieţii în mod constant şi pe termen lung. Atingerea obiectivului dezvoltării durabile necesită promovarea rapidă, consecventă şi coerentă a reformelor menite să asigure redresarea şi creşterea economică, convergenţa performanţelor economice, protecţia mediului natural şi social, folosirea raţională a forţei de muncă, ridicarea nivelului de viaţă, coeziunea economică şi socială, precum şi solidaritatea între grupurile sociale.”

“Pentru un mediu curat

44. Natura este creaţia lui Dumnezeu. Grija pentru protejarea mediului înseamnă grijă pentru generaţiile viitoare şi constituie o prioritate a politicilor noastre. Noi pledăm pentru stabilirea şi aplicarea la nivel naţional a unor norme şi legi care ar asigura includerea obligatorie a protecţiei mediului în orice proces de luare a deciziilor de ordin economic, social sau politic. Sistemele de producţie trebuie să facă obiectul unor măsuri capabile să reducă la minimum impactul acestora asupra mediului, urmărindu-se astfel împăcarea omului cu natura şi a economiei cu ecologia, fapt ce constituie însăşi esenţa unei dezvoltări durabile.”

PARTIDUL DEMOCRAT DIN MOLDOVA

Am găsit platforma electorală pe site-ul http://www.e-democracy.md/parties/pdm/

Cu regret, nu am găsit nimic relevant din punct de vedere a protecţiei mediului înconjurător. La ora 22.42, data de 3 aprilie 2009 site-ul www.pdm.md nu funcţiona. Chiar şi în platforma partidului la http://www.amn.md/documente-0-0-0.html lipseşte componenta de mediu.

PARTIDUL COMUNIŞTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

“Valorificarea programului de cultivare a producţiei ecologice.” şi “Ameliorarea mediului înconjurător prin majorarea suprafeţelor împădurite cu 50.000 hectare, crearea parcurilor naţionale, diminuarea degajărilor poluante în atmosferă, utilizarea deşeurilor menajere.”

Prea puţin pentru cel ce se autodetermină ca făuritor. Acum mii clar de ce mediul înconjurător a degratat la zero.