Despre aceasta ei au vorbit la conferinta de presa de luni, cu ocazia marcarii la 2 februarie a Zilei internationale a zonelor umede.
Ilia Trombitchi, director executiv Asociatia internationala a pastratorilor riului “Eco-Tiras”, a spus ca autoritatile ar fi trebuit sa invete o lectie din inundatiile care au avut loc vara trecuta.
“In loc sa deschida linii de telefoane si sa planifice construirea baraje, mai bine ar permite riurilor sa se ramifice, cum este si normal. De asemenea, ar trebui sa planteze mai multe paduri si sa explice localnicilor, ca daca vor taia aceste paduri, in scurt timp s-ar putea trezi cu casele innamolite”, a spus Trombitchi.
El sustine ca in proiectul Strategiei securitatii nationale, care este publicat pe site-ul Parlamentului, se vorbeste despre protectia pasarilor, animalelor si plantelor rare, dar nu se spune nimic despre zonele unde acestea ar trebui sa vietuiasca.
“Noi am trimis modificari, dar acestea nu au fost luate in vedere. Este trist ca Moldova nu are un parc national unde sa fie protejate aceste animale si pasari. Cu trei ani in urma Guvernul a adoptat o decizie in acest sens, dar Parlamentul asa si nu a adopta o hotarire. In consecinta, Banca Mondiala a retras finantarea in valoarea de $1 mln., care ar fi contribuit la crearea unei zone speciale, un exemplu de mindrie nationala”, a spus Ilia Trombitchi.
Alexei Andreev, ONG “Societatea ecologica BIOTICA”, a spus ca seceta care a afectat Moldova in 2007 va afecta Moldova in scurt timp.
“Statul ar trebuie sa atraga mai mare atentie zonelor umede, cum ar fi riul Nistru, Prut, apa carora ar putea fi utilizata eficient pentru irigare si astfel satele din zonele respective sa se bucure de recolte frumoase de cereale, legume. De asemenea, anume aceste zone ar putea fi transformate in zone turistice interesante”, a precizat savantul.
INFOTAG precizeaza: In Moldova exista trei zone umede, cu o suprafata totala de 100 mii ha. Aceste zone sint: Lacurile Prutului de jos, Nistrul de jos si sectorul Nistrului “Unguri -Holosnita”. Ziua internationale zonelor umede a inceput sa se marcheze dupa ce la 2 februarie, 1971 a fost semnata Convetia de la Ramsar, Iran.
Notă: Decizia Haga
(INFOTAG)