ACORDUL PRIVIND TRANZITAREA DESEURILIOR NUCLEARE PRIN MOLDOVA CONTRAVINE CONVENTIEI DE LA AARHUS

care prevede tranzitarea deseurilor nucleare de la statia atomo-electrica de la Kozlodui (Bulgaria) spre Rusia prin Republica Moldova contravine Conventiei de la Aarhus.

Duppa cum relateaza agentia INFOTAG, el a precizat luni seara, in cadrul emisiunii Viata publica”, difuzata de postul de televiziune “Moldova-1”, ca Conventia de la Aarhus prevede ca cetatenii trebuie sa aiba acces la informatiile despre astfel de transporturi periculoase pentru sanatatea omului, precum si dreptul de a participa la adoptarea deciziilor de acest fel.

“in acelasi timp, tranzitul de deseuri nucleare prin Moldova este unul strict secret. Nici macar noi, cei din comisia parlamentara de profil, nu stim cind are loc acesta. Singurul lucru pe care il stim este ca prin Moldova tranziteaza deseuri nucleare de doua ori pe an”, a spus el.

in acelasi timp, Andrei Conisescu a mentionat ca tranzitul de deseuri nucleare este monitorizat strict de specialistii de la Departamentul Situatii Exceptionale si ca orice incarcatura de acest gen intra in republica doar cu acordul Departamentului Vamal.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru ecologie si dezvoltarea teritoriului sustine ca “Moldova nu a obtinut nici avantaje politice si nici avantaje economice de pe urma ratificarii Acordului respectiv, dupa cum se miza initial”.

El a amintit ca Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), a ridicat din nou problema tranzitului de deseuri nucleare prin Moldova acum citeva zile. Deputatul PPCD a facut o interpelare oficiala catre organele de stat responsabile de acest tranzit, prin care solicita informatii despre unele aspecte ale implementarii Acordului.

INFOTAG precizeaza: Deseurile nucleare tranziteaza din Bulgaria spre Rusia prin Moldova inca de pe timpul Uniunii Sovietice. insa, pentru prima data, in jurul acestui tranzit a izbucnit un scandal in vara anului 1998, cind Parlamentul a procedat la examinarea unui proiect de lege ce prevedea un tranzit de o singura data in acea perioada din Bulgaria spre Rusia. Atunci, dupa dezbateri indelungate, acest tranzit a fost permis. Problema a revenit in actualitate dupa venirea comunistilor la putere. Noul Parlament a ratificat Acordul cu Bulgaria, Rusia si Ucraina, care prevede tranzitarea deseurilor nucleare prin Moldova timp de 15 ani si posibilitatea prelungirii automate a acestui termen. Neoficial, se vorbea ca Moldova a facut acest pas pentru a determina Bulgaria sa diminueze costul vizelor pentru cetatenii moldoveni. insa acest lucru nu s-a intimplat nici pina in prezent.