Anuntul de lansare a programului national de granturi: ?Natura Romaniei – Initiativa pentru Responsabilitate Sociala a Corporatiilor?

Responsabilitatea Sociala a Corporatiilor (RSC) este un concept prin care companiile aleg sa trateze problemele de mediu si cele sociale ca parte integranta a operatiunilor lor de afaceri.
RSC este o modalitate de dezvoltare durabila, modul in care companiile asigura un raspuns pozitiv la nevoile prezentului, fara a afecta posibilitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor nevoi.

Etapa 1- Anuntul
ONG-urile de mediu din Romania vor fi solicitate sa dezvolte propuneri de proiecte pe baza unui ghid pus la dispozitie de REC Romania si ASDD-AC. Pe parcursul acestei perioade, reprezentantii REC Romania si ASDD-AC vor oferi asistenta in completarea formularelor.

Etapa 2 ? Depunerea proiectelor pentru granturi nationale. (data limita: 15 august 2005)
Propunerile de proiect se pot trimite prin posta sau se pot depune la REC Romania, pana la data de 15 august 2005, data postei. Propunerile sunt acceptate in limba romana, iar evaluarea se face de catre Consiliul Consultativ REC, ASDD-AC si S.C. ECO-ROM AMBALAJE S.A..
ONG-ul trebuie sa respecte cerintele ghidului solicitantului in formularea propunerii de proiect si de asemenea, sa acorde o atentie deosebita obiectivelor programului.

Etapa 3 ? Evaluarea propunerilor
Propunerile vor fi acceptate spre evaluare daca indeplinesc urmatoarele criterii:
¬ Propunerea de proiect este completa si pregatita conform ghidului solicitantului.
¬ Propunerea de proiect se incadreaza in tematica stabilita: Implementarea Directivei EC 12/04 privind Ambalajele si Deseurile din Ambalaje.
¬ ONG-ul are un statut legal valid.
¬ Bugetul se incadreaza in limitele stabilite.
¬ Activitatile proiectului nu depasesc 12 luni (incluzand raportarea).
In evaluarea propunerilor pentru Programul de Granturi Nationale, Consiliul Consultativ va avea in vedere urmatoarele criterii:

Identificarea si definirea problemei
¬ Problema identificata trebuie sa fie descrisa corespunzator,
¬ Scopul si obiectivele proiectului sunt fezabile, relevante pentru program si pentru problematica selectata (implementarea Directivei EC 12/04 privind Ambalajele si Deseurile din Ambalaje),
¬ Propunerea descrie abordarea de catre ONG a managementului proiectului. Planul activitatilor trebuie sa argumenteze cel mai bun mod de atingere a scopului si obiectivelor.
¬ Activitatile proiectului sa fie bine definite si realizabile din punct de vedere al bugetului si planificarii in timp.

Impactul Proiectului
¬ Activitatile proiectului si impactul acestora trebuie sa fie vizibile in comunitatea locala.
¬ Proiectul trebuie sa conduca la cresterea constientizarii publicului asupra problemei careia i se adreseaza.
¬ ONG-ul trebuie sa fie capabil sa cuantifice impactul asupra mediului. Indicatorii pentru masurarea succesului trebuie sa fie descrisi in proiect.
Continuitate, follow-up
¬ Propunerea trebuie sa arate clar ca beneficiile proiectului vor continua si dupa terminarea proiectului.

Etapa 4 ?Notificare (proiecte aprobate si respinse)
Dupa evaluarea proiectelor, toate ONG-urile care au solicitat finantare in cadrul programului vor primi o notificare scrisa. Organizatiile castigatoare vor primi informatii detaliate asupra managementului financiar si asupra cerintelor de raportare, la semnarea contractului se finantare.