Republica Moldova aderă la “ORA PLANETEI 2009”

Apelul Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale

La 28 martie 2009, începînd cu ora 20.30, oraşe mari şi mici de pe întreg globul îşi vor stinge luminile pentru o oră – Ora Planetei – demonstrînd astfel posibilitatea acţionării împotriva încălzirii globale.

logoeh2009forblog538 oraşe din diverse ţări s-au înscris în lista celor ce vor deconecta luminile electrice în această zi pentru o oră. Campania “luminilor stinse” este susţinută de către un şir de giganţi industriali, branduri globale celebre, companii internaţionale.  În întreaga lume, luminile vor fi stinse în instituţii, sedii de companii, localuri publice, clădiri simbolice, etc.

stireCreşterea numărului de susţinători ai evenimentului e fenomenală. Dacă în 2007, Ora Planetei a fost organizată într-un singur oraş, Sydney, Australia, unde peste 2,2 milioane de case şi companii din această localitate şi-au stins luminile pentru o oră, apoi un an mai tîrziu, numărul  oraşelor a ajuns la 371. Cu 6 săptămîni înainte de Ora Planetei 2009 la acest număr de oraşe a aderat şi capitala ţării noastre –  Chişinău.

Ora Planetei va fi organizată în cele mai îndepărtate regiuni ale Europei, Asiei,  Africii, Americii, Australiei şi poate atrage un miliard de oameni, care vor vota acţiunea împotriva încălzirii globale prin stingerea luminilor la 28 martie. Va fi ora în care toţi oamenii se vor uni şi vor lupta împotriva încălzirii globale.

Prin stingerea luminii, guvernele, companiile şi cetăţenii de rînd  vor demonstra tuturor liderilor mondiali, că se pot lesne realiza  acţiuni care ar reduce emisia gazelor cu efect de sera pentru beneficiul planetei. Ora Planetei 2009 va fi o chemare decisivă la acţiune pentru fiecare persoană de a-şi asuma responsabilitatea şi de a lua parte la asigurarea unui viitor durabil.  Ora Planetei 2009 va fi organizată în peste 70 de ţări şi numărul acestora creşte în fiecare zi.
Acţiunea în cauză va preceda Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor Climaterice de la Copenhaga din decembrie 2009.

Dacă pe data de 28 martie curent, între orele 20.30 – 21.30, toţi consumatorii casnici din ţara noastră ar deconecta energia electrică, s-ar economisi 278000 kilowaţi. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii m3 de gaze naturale, în rezultatul arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

Din aceste considerente, MERN se adresează către toate autorităţile relevante, agenţii economici, toţi oamenii de bună credinţă cu chemarea de a susţine iniţiativa de deconectare a curentului electric în localurile publice, instituţii, blocurile de locuit şi casele particulare pentru o oră, pe data de 28 martie 2009, începînd cu ora 20.30.
Fiţi  alături de noi pentru Ora Planetei.

Sursa: Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale
http://mediu.gov.md/md/newslst/1211/1/3965/