După obţinerea la începutul anilor 90 ai secolului trecut a independenţei sale, Republica Moldova s-a încadrat activ în procesele de integrare europeană prin participarea şi aderarea la diverse convenţii, acorduri, tratate, procese sau iniţiative.
În contextul ridicării gradului de responsabilitate al autorităţilor publice dar şi al societăţii civile pentru starea mediului înconjurător, ţara noastră a semnat şi ratificat un şir de acte internaţionale de mediu. Un loc aparte în această ordine de idei îl ocupă Convenţia privind accesul la informaţie, justiţie şi participarea publicului la adoptarea deciziilor în domeniul mediului, semnat la Aarhus (Danemarca) la 25 iunie 1998. Deja peste un an, la 7 august 1999, Republica Moldova, prima dintre ţările semnatare, a ratificat acest document de importanţă majoră pentru public.
Convenţia a intrat în vigoare în anul 2000 după ratificarea ei de către 16 ţări semnatare. Actualmente majoritatea ţărilor europene sunt Părţi ale Convenţiei Aarhus. Organul Suprem al acestei Convenţii îl constituie Conferinţele Părţilor, convocate o data la 3 ani.
Decizia privind desfăşurarea Conferinţei a IV-a a Părţilor Convenţiei în iunie 2011 la Chişinău a fost adoptată la Conferinţa a III-a Părţilor Convenţiei Aarhus, care a avut loc la Riga în anul 2008 (punctul 26 al Declaraţiei de la Riga).
În scopul unei pregătiri corespunzătoare a viitoarei Conferinţe a fost creat un Comitet Naţional organizatoric (Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Cancelaria de Stat).
Comitetul organizatoric va monitoriza în permanenţă mersul pregătirii acestui forum internaţional şi va asigura buna desfăşurare a reuniunii, care se va desfăşura în luna iunie 2011 la Chişinău.
Ţara noastră va fi gazda delegaţiilor oficiale ale celor 52 de ţări semnatare ale Convenţiei Aarhus, dar şi a numeroşilor reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, ai organismelor internaţionale donatoare. Delegaţiile vor fi conduse de miniştrii de mediu ai ţărilor participante ale Convenţiei. Sunt invitaţi, de asemenea, şi miniştii de justiţie din aceste ţări. Se aşteaptă participarea a cea. 400 de reprezentanţi ai ţărilor participante.
Astfel, la 16 septembrie, 2010, a avut loc întîlnirea delegaţiei Comisiei Europene Economice ONU cu membrii Comitetului Naţional Organizatoric interministerial condus de ministrul mediului Gheorghe Şalaru, unde a fost reconfirmată decizia privind desfăşurarea Conferinţei a IV-a a Părţilor Convenţiei în iunie 2011 la Chişinău.
Este un examen serios dar şi o şansă de a demonstra întregii lumi capacitatea Republicii Moldova de a avea nu numai aspiraţii de integrare europeană dar şi capacităţi şi abilităţi de a face faţă unor asemenea provocări.
Organizarea şi desfăşurarea conferinţei în capitala ţării noastre va servi drept imbold pentru a asigura o cooperare mai largă între public şi autorităţi în domeniul protecţiei mediului şî va demonstra importanţa şi eficienţa protecţiei mediului prin adoptarea în mod democratic a deciziilor, dar şi prin asigurarea responsabilităţilor respective în realizarea lor în practică, pentru procesul de dezvoltare a democraţiei, protecţiei mediului în ţara noastră, cît şi în general pentru crearea unei societăţi responsabile pentru starea mediului.
Serviciul de presă al Ministerului
MD 2005 or. Chişinău str. Cosmonauţilor nr.9
Tel. 22-62 73, 20 45 07, fax 22 68 58, telefax. 20 45 33