1 noiembrie 2005
Comunicat de presa
Raportul este lansat astazi (1 noiembrie 2005) in contextul in care statele G8 se intalnesc la Londra pentru discutii la nivel inalt privind schimbarile climatice si sursele curate de energie.
Raportul intitulat ‘Power Failure: How the World Bank is Failing to Adequately Finance Renewable Energy for Development’ contesta rolul central pe care Banca Mondiala sustine ca doreste sa il joace in finantarea proiectelor de valorificare a surselor regenerabile de energie la nivel mondial.
Raportul constata ca Banca Mondiala este departe de a-si fi atins obiectivul pe care si l-a stabilit, de crestere a sprijinului financiar pentru energii regenerabile si eficienta energetica, desi este supusa unor presiuni din partea statelor G8 pentru a dezvolta un cadru de finantare a surselor regenerabile de energie. Banca a sporit finantarea in anul fiscal 2005 cu doar 7%, respectiv 14 milioane de dolari ? mai putin de jumatate din obiectivul de crestere anuala de 20% anuntat pentru urmatorii cinci ani.
?Proiectele de valorificare a surselor regenerabile de energie ofera o oportunitate extraordinara de limitare a fenomenului schimbarilor climatice, promovand in acelasi timp cresterea economica si reducand nivelul saraciei. Insa modul in care Banca Mondiala se descrie drept lider mondial in domeniul surselor regenerabile de energie este cel putin derutant?, a declarat directorul de programe al Friends of the Earth US, Washington, David Waskow. ?Intalnirea din Londra nu ar trebui sa fie doar o alta oportunitate pentru guverne si Banca Mondiala sa discute pur si simplu. Sunt necesare rezultate reale ale unor negocieri reale, nu vorbe in vant?, a mai adugat acesta.
Finantarea Bancii Mondiale pentru surse regenerabile de energie si eficienta energetica in anul fiscal 2005 reprezinta doar 9% din finantarea bancii pentru sectorul energetic. Intre timp, Banca finanteaza in continuare conducte de combustibili fosili si se orienteaza catre proiecte mari de hidrocentrale, cu impact negativ asupra mediului, din state in curs de dezvoltare.
?Banca va trebui sa faca schimbari majore imediat pentru a creste considerabil finantarea pentru surse regenerabile si eficienta energetica, daca doreste sa aiba vreun impact asupra fenomenului schimbarilor climatice inainte sa fie prea tarziu?, a declarat unul din autorii raportului, Elizabeth Bast, Friends of the Earth US.
Sursele regenerabile de energie precum cea eoliana, hidrocentralele de capacitate mica, energia solara, combinate cu strategii agresive de eficienta energetica, pot reduce dramatic emisiile de gaze cu efect de sera, ce duc la schimbarile climatice. Sursele regenerabile de energie contribuie, de asemenea, la reducerea saraciei si furnizeaza energie electrica in zonele fara acces la retele de transmisie.
?Discutiile ce incep in Londra pe 1 noiembrie ar putea juca un rol crucial in cresterea increderii fata de intalnirea pe schimbari climatice a Natiunilor Unite ce va avea loc la Montreal, la care sunt necesare rezultate concrete. Intalnirea G8 nu este insa o cale alternativa de negociere si nu poate inlocui intalnirile oficiale, angajamentele reale si actiunile privind schimbarile climatice?, a declarat coordonatorul de campanii pe schimbari climatice Friends of the Earth International, Londra, Catherine Pearce
NOTA
Anuntata la Summit-ul G8 din iulie, intalnirea din 1 noiemnrie 2005 este prima sesiune a Dialogului pe Schimbari Climatice, Energii Curate si Dezvoltare Curata. 20 de state, inclusiv statele G8, se intalnesc la Londra pentru a discuta probleme legate de promovarea surselor curate de energie. Intalnirea este prezidata de Marea Britanie