Linia de finanţare pentru eficienţa energetică în Moldova (MoSEFF) este o linie de credit pentru întreprinderile locale, care doresc să investească în tehnologiile de economisire a energiei şi în surse regenerabile de energie.
“În esenţă, economisirea energiei are ca rezultat o reducere substanţială a costurilor, ceea ce înseamnă profituri mai mari şi creşterea competitivităţii”, a menţionat un reprezentant al BERD.
Împrumuturile sînt disponibile pentru companiile private şi pot varia de la cîteva mii de euro pînă la 2 mil. euro. Banii vor fi acordaţi prin intermediul băncilor comerciale, însă “lista acestora deocamdată nu a fost stabilită”.
Surse de încredere au relatat pentru INFOTAG că de dreptul la MoSEFF vor beneficia băncile partenere ale BERD, prima dintre care ar putea fi “Moldova-Agroindbank”, care de examinează posibilitatea realizării acestei linii de credit.
Întrebaţi de corespondentul agenţiei cît de mult băncile comerciale vor putea să absoarbă creditele externe în condiţiile în care lipsesc clienţii de încredere, reprezentanţii BERD cu spus că “schema MoSEFF prevede un mecanism de care este interesată financiar atît banca, cît şi clientul”.
Băncile care pînă în iulie au încheiat un acord cu BERD, iar proiectele pe care le-au elaborat se vor dovedi eficiente, vor primi o reducere procentuală. Proiectele reuşite ale clienţilor vor putea fi achitate în proporţie de 5-20% prin grant.
Pe lîngă finanţarea investiţiilor pentru economisirea energiei, BERD a angajat o echipă de experţi internaţionali şi locali, condusă de compania germana “Fichtner”, pentru a ajuta debitorii potenţiali la identificarea soluţiilor tehnice şi financiare mai viabile. Echipa este finanţată de Comisia Europeană, de aceea asistenţa tehnică este disponibilă gratuit pentru debitori.
“Accesul la resursele de credit pentru proiectele unor companii mari, precum “RED Union Fenosa” sau “Moldovagaz” va fi stabilit de băncile cu care acestea colaborează, precum şi de experţi”, susţine BERD.
INFOTAG precizează: Moldova este a 14-a ţară în care programul BERD este în curs de lansare. Programul a fost implementat cu succes în Ucraina, Rusia, Georgia, Romania, Bulgaria, Balcanii de Vest, Asia Centrală şi Caucaz. În prezent BERD a alocat mai mult de 900 mil. euro pentru realizarea acestor programe şi a susţinut proiecte în valoare de 600 mil. euro.
Sursa: INFOTAG