Cum rezolvam problema cainilor comunitari?

În aceasta saptamana discutia privitoare la modul in care trebuie rezolvata problema cainilor vagabonzi a fost redeschisa, prefectul Bucurestiului inaintand Camerei Deputatilor un proiect de lege care, daca va fi aprobat, va duce la eutanasierea cainilor comunitari dupa sapte zile de la prinderea lor. Inainte de a discuta despre oportunitatea unei asemenea solutii, trebuie spus urmatorul lucru — este jenant ca in capitala unei tari membre UE exista 100.000 de caini fara stapan care se plimba liberi pe strazi.

Avem pretentia ca suntem civilizati, insa anual mii de bucuresteni sunt muscati de acesti caini, situatia fiind absolut intolerabila. Locul cainilor este oriunde altundeva, insa nu pe strada.

Ce solutii avem pentru rezolvarea acestei probleme:

1. Cainii sunt prinsi si eutanasiati

Aceasta politica a fost implementata de catre fostul primar Traian Basescu, iar efectele au fost nesatisfacatoare. Astfel, intre 2001 si 2007 au fost eutanasiati 144.000 de caini. Rezultatul? Acum avem tot 100.000 de caini pe strazi.

Este adevarat ca numarul persoanelor muscate a scazut la jumatate, insa metoda nu si-a atins scopul principal, acela de a curata strazile Bucurestiului.

Este evident faptul ca autoritatile nu vor putea rezolva problema fara ajutorul populatiei. Multi bucuresteni adapostesc animale prin scara blocului, le dau de mancare si ii protejeaza de hingheri.

Prin urmare, daca autoritatile vor incepe din nou sa omoare cainii vor avea de luptat si cu o parte a populatiei, astfel ca multi caini nu vor putea fi prinsi.

2. Sterilizarea cainilor comunitari

Ar fi varianta mai «omeneasca» de a rezolva problema, insa va dura mai mult pana cand Bucurestiul va fi «curatat». Cu toate acestea, sterilizarea cainilor comunitari si tinerea lor in adaposturi pana cand mor ar putea fi varianta potrivita, pentru ca ar avea si suportul populatiei.

In plus, trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca nu poti scapa Bucurestiul de caini peste noapte, iar calculele legate de costuri ar trebui puse pe planul doi.

De ce avem nevoie? De un plan pe termen mediu, care sa determine eradicarea fenomenului in urmatorii 5 ani.

Merita sa investesti 20-30 milioane de euro alegand varianta sterilizarii si mergand la sigur, sau aloci cateva milioane de euro pentru prinderea si eutanasierea acestor caini, stiind a rezultatul final va fi in cel mai bun caz mediocru?

Personal, cred ca Bucurestiul nu poate scapa de caini fara sprijinul populatiei. Iar populatia nu va sprijini implementarea unei legi care presupune omorarea lor in masa.

Cristian Orgona, http://khris.ro