Scurgerile de substanţe radioactive de la cetrala nucleară din Fukushima sunt de 168 de ori mai mari decât cea emanată în momentul exploziei bombei atomice la Hiroshima, în august 1945.
Potrivit unor cercetări efectuate de către specialişti, reactoarele avariate de la centrala nucleară Fukushima, în urma cutremurului din 11 martie, au emanat, până în acest moment, 15.000 terabecquereli de cesiu radioactiv, odată ce bomba atomică lansată în 1945 deasupra oraşului Hiroshima, a eliminat în atmosferă 89 de terabekereli de Cesiu 137, a cărui perioadă radioactivă este de 30 de ani.
“În teorie, cantitatea de Cesiu 137 emisă de centrala de la Fukushima este, deci, de 168,5 de ori mai mare decât cea a bombei americane”, se menţionează într-un cotidian nipon, precizând, totodată că estimările au fost efectuate de către Guvernul nipon la cererea unei Comisii parlamentare.
Totodată, potrivit numărului de victime provocate de către cele două catastrofe, în timpul şi în perioada următoare de după explozia bombei atomice de la Hiroshima, radiaţia eliminată în atmosferă a provocat peste 140.000 de decese, în timp ce la Fukushima nu au fost înregistrate decese.
Aceaşi comparaţie arată că explozia reactorului de la Cernobîl, din Ucraina, în 1986, a dispersat în mediu de 900 de ori mai mult Cesiu 137 decât bomba de la Hiroshima, dacă luăm în consideraţie evaluările Institutului francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN).
Autorităţile nipone au creat o zonă de evacuare obligatorie pe raza de 20 de km în jurul centralei Fukushima Daiichi, după ce, această catastrofă a devenit cea mai gravă de după Cernobîl.
sursa: moldova.org