În cadrul Academiei de Studii Economice din Molodva, la Facultatea „Finanțe” a fost susținută prima Teză de Master (cu titlu de manuscris CZU: 330.322:540.3.054(478)(043)) din RM cu tematica „Mecanismul de Finanțare aplicat pe Piața de Carbon”.
Actualitatea și importanța temei de cercetare. Idea dezvoltării unui Mecanismul de Finanţare aplicat pe Piaţa Carbon a apărut odată cu conştientizarea problemei încălzirii globale şi a impactului negativ asupra mediului şi calităţii vieţii pe care îl au emisiile gazelor cu efect de seră. Încălzirea globală este determinată de cantitatea enormă de energie pe care oamenii o produc şi o consumă. Pe măsură ce nevoile energetice cresc, guvernele ţărilor devin din ce în ce mai dependente de combustibilii fosili (petrol, gaze naturale şi cărbune). Comunitatea mondială are nevoie de o reformă majoră în domeniul producţiei şi consumului de energie, pentru a-şi putea atinge obiectivele propuse şi pentru a combate schimbările climatice. Oamenii de ştiinţă afirmă că temperatura globală a crescut deja cu 0,8°C şi că această creştere devine periculoasă dacă atinge limita de 2°C. Pentru a nu depăşi acest prag, este nevoie de eforturi din partea tuturor statelor. Tendinţa crescătoare a emisiilor de gaze cu efect de seră înregistrate la nivel mondial ar trebui să fie stopată pînă în 2020 şi inversată pînă în 2050, cînd valorile ar trebui să se înjumătăţească faţă de cele raportate în 1990.
Combaterea schimbărilor climatice este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă majoritatea ţărilor în momentul de faţă. Dacă nu se întreprind rapid măsuri globale pentru a stabiliza creşterea temperaturii, apare riscul iminent de producere a unor pagube ireversibile şi catastrofice. Guvernele statelor lumii trebuie să ia măsuri care să fie coordonate reciproc pentru a garanta o împărţire corectă a responsabilităţilor. Obiectivele trebuie să fie obligatorii, ţinîndu-se cont de capacităţile naţionale. Iar acţiunile trebuie să vizeze, aşadar, anumite arii esenţiale precum piaţa electricităţii şi a gazelor naturale, sursele de energie, comportamentul consumatorilor şi consolidarea cooperării internaţionale. De asemenea este crucială dezvoltarea în continuare a Mecanismului de Dezvoltare Nepoluantă şi Durabilă.
Mecanismul de finanțare carbon reprezintă ansamblul resurselor prevăzute pentru proiectele generatoare de carbon în cadrul programelor de reducere de emisii GES sub formă de achiziţionare de astfel de reduceri de emisii (comercializare de cote de carbon). Baza legislativă a mecanismului de finanțare carbon este reglementată prin Protocolul de la Kyoto a Conferinței-cadru a Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, și alte acte legislative adoptate la nivel național deja pentru fiecare stat în parte.
Comercializarea emisiilor de carbon este o abordare administrativă folosită pentru controlul poluării, prin oferirea de stimulente economice pentru realizarea unei reduceri a emisiilor de poluanţi. O autoritate centrală (de obicei, un organism guvernamental), stabileşte o limită de cantitate a unui poluant care poate fi emis. Societăţile comerciale sau alte grupuri au permisiune pentru un anumit nivel de emisii şi li se cere să deţină un număr echivalent de cote de carbon (sau dreptul de a emite o anumită cantitate de poluanți). Cantitatea totală de carbon nu poate depăşi nivelul limitei admisibile. Companiile care au nevoie pentru a creşte indemnizaţia lor de emisie trebuie să cumpere cote de carbon de la cei care poluează mai puţin. Transferul de cote este menţionat ca un comerţ. Astfel, cumpărătorul plăteşte o „taxă de poluare”, în timp ce vânzătorul este recompensat pentru că are emisii reduse cu mai mult decît era necesar.Astfel, în teorie, cei care își pot reduce emisiile, realizează o reducere a poluării și sunt recompensați pentru aceasta.
Protocolul de la Kyoto defineşte trei mecanisme “flexibile” de promovare a proiectelor de reducere a emisiilor GES. Unui din ele este Mecanismul Dezvoltării Nepoluante (Clean Development Mecanism, CDM) – unicul la care Republica Moldova este eligibilă.
Cele mai mari progrese în acest domeniu au fost atinse de către UE, care încearcă să obţină angajamentul tuturor guvernelor de a ţine sub control cantitatea de emisii. UE a adoptat, în decembrie 2008, o politică integrată în materie de energie şi schimbări climatice, care prevede obiective ambiţioase pentru anul 2020. Astfel, Europa s-ar putea îndrepta către un viitor durabil şi o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, bazată pe un consum mai redus de energie, prin acţiuni care vizează:
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30%, dacă se ajunge la un acord internaţional în acest sens;
- reducerea consumului de energie cu 20%, prin creşterea eficienţei energetice;
- acoperirea a 20% din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile.
Strategia UE privind schimbările climatice şi energia se aliniază eforturilor europene vizînd creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Rămînînd în prima linie a noii revoluţii energetice, vom putea beneficia de noi oportunităţi în domeniul afacerilor şi al cercetării.
Importanța Mecanismului Dezvoltării Nepoluante: Stimularea Guvernelor lumii de a preveni schimbărea climatică şi încălzirea globală prin reducerea gazelor de seră, prin intermediul Mecanismelor Dezvoltării Nepoluante (CDM) şi Finanţării „Carbon”. O nouă sursă de finanţare care are drept scop să stimuleze guvernele lumii pentru o economie dezvoltată, nepouantă şi durabilă.
Aceste necesităţi şi mecanisme au fost stipulate şi dezvoltate de către Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice şi transpuse în Protocolul de la Kyoto, în decembrie 1997, la Kyoto, Japonia.
În cadrul Protocolului de la Kyoto Republica Moldova este o ţară fără angajamente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Însă ea poate contribui la efortul internaţional de combatere a schimbării climei, pe de-o parte, obţinînd sprijin şi beneficii pentru dezvoltarea durabilă a ţării, pe de altă parte. Beneficiile de carbon ale proiectelor CDM înregistrate în Republica Moldova, în perioada 2006-2009, în urma comercializării reducerile de emisii cumulative ale GES (348 502 tone CO2) în cadrul proiectelor CDM au constituit circa 1 969 036 USD pentru aproximativ 250 APL.
Lucrarea de cercetare conține elemente conceptuale privind mecanismul de finantare carbon și a dezvoltării nepoluante (CDM). Este descris parteneriatul internațional pentru reducerea emisiilor de carbon în cadrul Conferinței –cadru a Națiunilor Unite privind schimbarile climatice și Protocolul de la Kyoto. Sunt descrise etapele mecanismului de finanțare carbon, criteriile de eligibilitate a proiectelor pentru finanțarea carbon, etapele și elementele unui proiect eligibil CDM, inclusiv și costurile de tranzacție aferente implementării proiectelor eligibile finanțării de carbon.
Analiza aspectelor financiare și comerțul internațional cu carbon descrie specificul pieței de carbon cu estimarea glabală a emisiilor de carbon; sunt descrise programele internaționale și regionale de comercializare cu cote de carbon și fondurile internaționale de finanțare carbon. În acest context, este analizată viabilitatea investițiilor în proiectele de dezvoltare nepoluantă și factorii determinanți la stabilirea prețului de comercializare a reducerilor de carbon în cadrul Protocolului de la Kyoto. Este estimată perspectiva prețului pentru o cotă de carbon. De asemenea, sunt identificate constrîngerile în implementarea proiectelor CDM pe piața de carbon internațională.
De asemenea, este descrisă finanțarea și dezvoltarea proiectelor naţionale de dezvoltare durabilă și ne-poluantă. Studiu de caz prezintă locul RM pe piața internațională de carbon, aderarea RM la Protocolul de la Kyoto și impactul Protocolului asupra RM. Este determinat rolul Oficiului Finanţării Carbon în implementarea proiectelor CDM în RM. La fel, sub formă de studiu de caz este prezentată practica implementării proiectelor CDM din RM. În acest context, este estimată perspectiva finanțării proiectelor CDM pe piața de carbon a RM. Concluzia expune principalele rezultate ale tezei, iar recomandările sugerează acțiunile care trebuie întreprinse pentru dezvoltarea și îmbunătățirea procesului de finanțare prin intermesiul programelor de dezvoltare ne-poluantă în Republica Moldova.
Autor: Silvia Puşcaşu, Masterand
E-mail: silvia(a)ecoexpert.md
Felicitari Silvia pt articol! 🙂