Ce este PLAM?

PLAM constituie un proces de implicare a cetatenilor in decizii locale privind mediul si presupun o relatie de lucru apropiata intre cetateni si reprezentantii autoritatilor locale, si tot odata participarea a diferite persoane si grupuri direct afectate de aceste decizii. Aceasta diversitate de opinii este adeseori facilitata prin formarea unui Grup al celor Interesanti (GI). GI ghideaza comunitatea la fiecare pas in cadrul unui PLAM, inclusiv in dezvoltarea unei viziuni a comunitatii, stabilirea prioritatilor de mediu, identificarea posibilelor solutii, si sprijina implementarea strategiilor preferate (Schema 1).
Implicarea cetatenilor si colaborarea constituie temelia PLAM. Colaborarea inseamna implicarea cetatenilor in crearea propriilor lor solutii si solicita explorarea intereselor comune, in locul impunerii unor directii sau anumitor interese. De exemplu, PLAM pune fata in fata militanti in favoarea mediului si poluatorii, in scopul gasirii strategiilor acceptate de ambele parti pentru imbunatatirea mediului.
Scopurile principale care reprezinta motivatia intocmirii PLAM sunt:
¬ inventarierea, stabilirea masurilor si implementarea solutiilor de rezolvare a problemelor de mediu;
¬ necesitatea monitorizarii tuturor actiunilor si crearea unei baze de date completa si realista a acestora;
¬ colaborare si transparenta intre toti factorii implicati si interesati de rezolvarea problemelor de protectie a mediului;
¬ stimularea participarii publicului avand drept scop schimbarea perceptiei populatiei cu privire la modul de abordare si planificarea in timp a actiunilor.

Beneficiile intocmirii si realizarii PLAM sunt:
¬ dezvoltarea durabila si intarirea democratiei;
¬ consolidarea si implementarea luarii deciziilor de mediu;
¬ abordarea completa si complexa a problemelor de protectie a mediului.
Dupa aprobarea sa de catre forurile abilitate, Planul Local de Actiune pentru Mediu devine o lege la nivel local, ce va trebui respectata cu strictete de catre companiile poluatoare, institutiile administrative, autoritati locale si comunitatea locala.
in paragrafele ce urmeaza sa prezinta descrierea succinta privind elaborarea PLAM conform Ghidului de implementare a Programelor de Actiune pentru Mediu in Europa Centrala si de Est elaborat de Institutul pentru Comunitati Durabile din Szentendre, Ungaria [1].