Cea mai mare peșteră din lume deschisă pentru turiști

6Peștera Șondong din Vietnam este cea mai mare peșteră din lume. Lungimea ei ajunge până la 8,8 km cu o junglă și un râu subteran, poate găzdui un zgîrâie-nori de 40 de etaje.
Peștera a fost descoperită acum 4 ani în urmă, intrarea fiind găsită de către un localnic în anul 1991, iar 18 ani mai târziu în 2009 un grup de cercetători britanici au studiat-o pentru prima dată. Se zice că acel localnic nu a intrat în peștera Șondong deoarece drumul era abrupt iar din interiorul ei veneau sunete asemănătoare unui fluerat puternic, fapt ce l-a speriat. Aceste sunete erau produse de râul subteran care avea o viteză de scurgere foarte mare.
În prezent compania turistică Oxalis pregătește spre deschidere un traseu de probă cu o durată de 6 zile. Turiștii pot solicita acest traseu începând din anul viitor. Pentru a intra în peșteră, vizitatorii vor coborî pe o funie speologică la o adâncime de aproximativ 80m.
A rock formation shines beneath a skylight in Hang Son Doong.Una din atracțiile peșterii este ”Mâna de câine”, care este de fapt un stalacmit mare având forma asemănătoare cu cea a unei labe de câine.
Partea superioară a peșterii sa prăbușit cu câteva secole în urmă și în acest loc s-a format o junglă în care vețuiesc diverse specii de animale cum sunt maimuțele, păsări-rinocer, vulpi-zburătoare. Suprafețe întinse de alge care au rămas după bazinele acvatice secate, căptușesc pereții peșterii. Aici se găsesc și perle de peșteră, care sunt o raritate. Acestea se formează dea lungul sutelor de ani atunci cînd picături de apă cad, se usucă și formează mici cristale de calciu în nisip.
Peștera este atât de mare încât norii plutessc prin ea.