Centralele eoliene pot asigura de 40 de ori mai multa electricitate decat cererea mondiala. In Dobrogea ar putea fi construit cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa

Cercetatorii americani au calculat ca energia eoliana exploatata la maxim poate, teoretic, sa furnizeze de 40 de ori mai multa electricitate decat necesarul mondial.

Ei au inceput sa se intrebe cata cantitate de energie s-ar putea obtine datorita puterii vantului. Pentru a o calcula au eliminat teritoriile acoperite cu gheata ca cele din Antarctica si Groenlanda, zonele de padure si pe cele dens populate.

Au constatat ca Rusia are cel mai mare potential. Urmeaza Australia, Canada, SUA si Argentina.

Potrivit studiului, Statele Unite ar putea produce de 23 de ori cantitatea de electricitate pe care o consuma in prezent.

Exista insa si niste semne de intrebare: electricitatea trebuie transportata la consumatori aflati deseori la distante mari, iar cererea creste mai ales vara, tocmai cand vantul bate mai putin.

Incepe cursa pentru parcuri eoliene in Romania

Grupul energetic CEZ din Cehia s-a imprumutat peste 260 de milioane de euro pentru a construi in Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Acesta va avea o capacitate de 600 megawati.

Sursa: Ecomagazin

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.