COMUNICAT DE PRESA: Zvonurile nefondate despre centrala de la Cernobyl, Ukraina

Avand in vedere stirile aparute in ultimele zile in media si pe Internet, cu privire la producerea unui accident radiologic la Cernobyl, in Ucraina, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), autoritatea nationala competenta in domeniul nuclear, declara ca nu exista nici un temei pentru aceste zvonuri.

La Cernobyl nu s-a produs nici un accident recent, situatie confirmata de autoritatea competenta din Ucraina (State Nuclear Regulatory Committee, Ucraina).
Intre Romania si Ucraina exista tratat bilateral privind notificarea rapida a oricarei situatii de urgenta nucleara sau radiologica. Potrivit acestui tratat, Ucraina informeaza rapid Romania, prin Centrul de Urgenta CNCAN, in legatura cu orice situatie potentiala sau actuala de urgenta nucleara sau radiologica pe teritoriul sau.

La nivel international functioneaza Conventia cu privire la notificarea rapida a unui accident nuclear si Conventia cu privire la assistenta in caz de accident nuclear sau urgenta radiologica, semnate de tarile membre ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena.
Potrivit Conventiilor exista obligatvitatea raportarii catre comunitatea internationala, prin Centrul de Raspuns la Urgente al AIEA, situatiile de urgenta radiologica sau accident nuclear care ar putea apare pe teritoriul national. La randul sau, comunitatea internationala (AIEA si tarile partenere cu care Romania are incheiate tratate bilaterale de notificare rapida a oricarei situatii de urgenta nucleara sau radiologica) notifica Romania, prin intermediul Centrului de Urgenta al CNCAN, asupra aparitiei oricarei situatii cu posibile efecte radiologice care ar putea afecta teritoriul Romaniei.
La nivel european, o retea de notificare similara (ECURIE) functioneaza cu caracter de obligativitate pentru toate statele membre UE, responsabilul pentru Romania al acestei retele fiind Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Pina in prezent, din informatiile pe care le detinem, nu exista notificari ale unor situatii de urgenta radiologica in sistemul ENAC – Conventia de Notificare Rapida a Accidentelor Nucleare – AIEA sau ECURIE – Comunitatea Europeana.

Orice informatii cu privire la contaminarea radioactiva accidentala a teritoriului romanesc, ca urmare a unui accident nuclear sau radiologic pe teritoriul tarii sau pe teritoriul altui stat, sunt furnizate de ICIM Bucuresti, care, in calitate de coordonator al Retelei Nationale de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului, centralizeaza, valideaza si stocheaza zilnic datele de radioactivitate obtinute la Statiile Retelei.
Pina in acest moment nu exista depasiri ale nivelelor de radioactivitate normale pe teritoriul tarii.

Nu s-a primit nici o avertizare, iar buletinele informative primite zilnic de CNCAN de la ICIM Bucuresti prezinta valori uzuale, normale, ale nivelelor de radiaoctivitate pe teritoriul tarii.

Detalii asupra acestui subiect tinut in permanenta noastra supraveghere vor fi transmise in cadrul unei CONFERINTE DE PRESA sustinute de Presedintele CNCAN, domnul Vilmos Zsombori, luni 6 iunie 2005 ora 11,30 sala Nicolae Balcescu, Palatul Parlamentului.

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.