Comunicat Pro Ora Planetei

logoeh2009forblogMai jos gasiti cele mai fierbinţi ştiri a campaniei PRO Ora Planetei 2009
Ora Planetei este o iniţiativa internaţională WWF împotriva încălzirii globale. Persoane fizice, juridice, oameni de afaceri, guverne şi comunităţi sunt invitate să stingă luminile pentru o ora, sâmbătă, 28 martie, ora 20.30 pentru a-şi arăta susţinerea acţiunii contra încălzirii globale. Evenimentul a început în 2007, în Sydney, când 2 milioane de persoane şi-au stins luminile. In 2008 au participat peste 50 milioane de oameni de pe întreg mapamondul. In 2009 Ora Planetei intenţionează să atingă cifra de 1 miliard de persoane în peste 100 de oraşe.
La momentul actual, la nivel internaţional, sunt implicate peste 2800 de oraşe din 83 de tari!
Dintre cele mai mari oraşe ale lumii solidarizate cu Ora Planetei, putem enumăra: New York, London, Beijing, Paris, Moscow, Singapore, Berlin, Rome. A fost efectuat şi un top al ţărilor care au cel mai mare număr de oraşe solidare cu Ora Planetei:
1. Grecia – 431 oraşe;
2. Philippines – 319 oraşe;
3. Australia – 282 oraşe;
4. Canada – 272 oraşe;
5. USA – 269 oraşe

Chişinău a aderat la Ora Planetei din 2008, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost organizat un eveniment modest. Anul acesta evenimentul este coordonat de organizaţia ecologică SalvaEco, care a lansat la început de martie apeluri de solidarizare către diverse companii, organizaţii nonguvernamentale, instituţii de învăţământ, societate.
Până la ora actuală, solidari în lupta împotriva Încălzirii Globale sunt:
– Compania Ecoexpert Moldova;
– Blogosfera;
– RED UNION FENOSA – sponsorul evenimentului!
– Formaţia de rock alternativ STEREODOPING
– Centrul Republican pentru Copii şi Tineret GUTTA-CLUB
– Ministerul Ecologie şi Resurselor Naturale,
– Liceul Gheorghe Asachi,
– Asociaţia Acătării
– Consiliul Municipal al elevilor
– Oraşul Nisporeni unde acţiunea este promovată de un grup de voluntari în frunte cu Eric Oberschidt, voluntar din SUA, care se află în Republica Moldova de 19 luni, şi care a început să distribuie materialele informative Ora Planetei. Sunt implicate Liceul Boris Cazacu, cu aproximativ 300 de elevi, şi şcoala profesionala cu aproximativ 300 studenţi!
eric.oberschmidt@gmail.com
De asemenea mai multe persoane fizice s-au alăturat cu blogurile lor.

Din activităţi realizate până acum putem menţiona:
– Seminare si proiecţie de film ecologic la liceul Vasile Alexandri;
– 2 Flashmoburi, realizate în Gradina Publică Ştefan cel Mare în zilele de 15 şi 22 martie;
– Festivalul de film Ecologic derulat în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Documentare care trateaza problema Încălzirii Globale. Mai multe despre orarul filmelor derulate şi conţinutul scurt al lor găsiţi pe pagina web www.greenmedia.md;
Iar azi, 27 martie, la ora 20:30 va fi organizat un marş al lumânărilor pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt începând de la statuia Ştefan cel Mare până la intersecţia str. Izmail. Scopul acţiunii este de a informa populaţia să ia atitudine şi să arate că le pasă de Planetă. Participanţii la marş vor distribui trecătorilor pliante informaţionale despre Ora Planetei şi Încălzirea Globală.

La 28 martie vă invităm după cum bine ştiţi să deconectaţi sursele nesemnificative de energie electrică şi să vă alăturaţi de noi în scuarul liceului Gheorghe Asachi. Unde ne vom solidariza şi vom desfășura o serie de activităţi pentru a ne demonstra susţinerea şi a arăta că ne pasă de încălzirea globală.
Toţi participanţii vor avea şansa să propună soluţia lor pentru diminuarea concentraţiei de CO2 în atmosferă. Vor putea desena mesajele lor pe coli mari de hârtie, vom „desena” din lumânări numărul 60, şi fiecare participant va putea să plaseze lumânarea sa la aceasta „lucrare”.
La orele 21.00, formaţia „ART LABIRINT” ne va încânta cu un Fireshow.
Veţi putea vedea şi o mini-expoziţie a practicilor bune şi rele de comportament în legătură cu mediul.
Vom colecta semnăturile celor prezenţi în format electronic şi pe suport hârtie.

Vino şi tu, este doar o oră, dar înseamnă atât de mult!

Persoane de contact:
Rodica Negură: 069443555