Recunoasterea rolului important al apei in existenta si sustinerea normala a vietii pe Pamint a fost cauza, ce a indemnat Asambleea Generala a ONU sa instituie prin rezolutia sa din 22 martie 1992 Ziua Mondiala a Apei. Scopul ei major este de a atrage atentia unui numar cit mai mare de oameni si organizatii de diverse nivele, inclusiv cele internationale, asupra problemei deficitului de resurse acvatice.
In acest an, incepind cu data de 22 martie, pe o durata de 10 ani vor fi realizate ample activitati cu genericul ?The international decade for action ?Water for life? in lumina problemelor stringente cu care se confrunta omenirea la capitolul ?Sanatatea umana?. Intr-un numar considerabil de tari, unde persista saracia, iar accesul unei mari parti a populatiei la resursele de apa ramine limitat, problema apei potabile este foarte acuta.
Republica Moldova face parte din regiunile cu deficit de resurse acvatice. Din aceste considerente contributia evaluarii sistematice a cantitatii si calitatii apei utilizate pentru dezvoltare, deopotriva cu programele pentru mentinerea resurselor acvatice va fi o sarcina actuala in crestere pentru tara noastra. Aceasta sarcina strategica ii revine Serviciului Hidrometeorologic de Stat ca unica institutie specializata in domeniul monitoringului vremii, climei si calitatii apelor de suprafata pe teritoriul Republicii Moldova. In anul curent, drept tema a Zilei Meteorologice Mondiale, ce se va derula in scopul comemorarii aniversarii a 55-a de la intrarea in vigoare a Conventiei cu privire la fondarea Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) din 23 martie 1950, este ?Vremea, clima, apa si dezvoltarea durabila?. Acest slogan a devenit o expresie a recunoasterii contributiei exceptionale a OMM in dezvoltarea durabila prin atenuarea efectelor negative provocate de calamitatile naturale si a protectiei vietii si sanatatii oamenilor.