Conferinţă de Ziua Mondială a Apei

Conferinţă la Chişinău despre drepturile omului la apă şi sanitaţie de Ziua Mondială a Apei, 22 martie 2011.
O conferinţă cu participare internaţională privind realizarea dreptului cetăţenilor moldoveni la apă şi sanitaţie va avea loc pe 22 martie 2011 la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

La discuţii vor lua parte reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de sănătate, mediu şi drepturile omului, factori responsabili de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului şi Centrele de Sănătate Publică.

Participanţii vor analiza accesul populaţiei, inclusiv a celei defavorizate, la apă şi sanitaţie, şi vor face recomandări autorităţilor în vederea implementării Protocolului ONU privind Apa şi Sănătatea, ratificat de Republica Moldova în a.2005. Protocolul este primul acord internaţional cu putere legislativă care protejează sănătatea şi bunăstarea umană prin gestionarea durabilă a resurselor de apă, inclusiv prin protecţia ecosistemelor, şi prevenirea, controlul şi reducerea bolilor condiţionate de apă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat accesul la apă potabilă şi sanitaţie ca fiind un drept fundamental al omului, în condiţiile în care milioane de oameni pe planetă au acces limitat la apa potabilă, iar o treime din populaţia lumii nu are acces la sanitaţie.

În Republica Moldova, mai mult de 70 % din populaţia din mediul rural nu are acces la surse sigure de apă potabilă. Calitatea neconformă a apei cauzează peste 20 % din bolile diareice acute. Peste 60% de copii de vârstă şcolară din Republica Moldova sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi din cauza apei neconforme şi a condiţiilor neadecvate de sanitaţie în şcoli.

Reuniunea este organizată de Asociaţia “Femeile din  Europa pentru un viitor comun”, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Asociaţia “Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei WiSDOM”.

Pentru informaţie suplimentară, contactaţi, Vă rog, pe

Nadejda Andreev (WiSDOM),
Telefon: +373(0) 69 00 22 83
E-mail: wisdom2004@gmail.com

Ion Şalaru (Centrul Naţional de Sănătate Publică)
Telefon: +373 22 574 666
E-mail: ishalaru@cnsp.md