Ministerul Protectiei Sociale, a Familiei si Copilului (MPSFC) al Republicii Moldova in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea in Republica Moldova invita reprezentantii mass-media la Conferinta Nationala dedicata Sistemului National de Referire (SNR) pentru identificarea si asistenta persoanelor vulnerabile.
Evenimentul va avea loc joi, 28 iunie 2007, între 9:00 – 15:00, Leogrand Convention Centre ( str. Mitropolitul Varlaam 77)
Pentru informatii aditionale:
Iraida Margineanu, Coordonator Media si Informare Publica, OIM, Tel: 23 29 40, (ext.106), E-mail: imargineanu@iom.int; http://www.iom.md
CONFERINŢA CU PRIVIRE LA SISTEMUL NAŢIONAL DE REFERIRE ORGANIZATĂ LA CHIŞINĂU DE CĂTRE MINISTERUL PROTECŢIEI SOCIALE, Al FAMILIEI ŞI COPILULUI
La 28 iunie 2007, la Chişinău va avea loc o conferinţă, organizată de către Ministerul Protecţiei Sociale, a Familiei şi Copilului (MPSFC) cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM Moldova). Evenimentul va marca sfârşitul unei faze pilot cu durata de un an de creare a Sistemului Naţional de Referire (SNR), care este un cadru de cooperare demult aşteptat pentru identificarea şi asistenţa persoanelor vulnerabile.
SNR a fost lansat în cinci raioane pilot pe parcursul anului 2006, drept răspuns la lipsa serviciilor disponibile pentru victimele traficului din afara capitalei. MPSFC a preluat iniţiativa de a pune în funcţiune sistemul, cuprinzând echipe multi-disciplinare, formate din reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi societăţii civile, coordonate de persoane de contact ce activează sub umbrela MPSFC. Acest sistem se află în plină desfăşurare, şi include asistenţi sociali din întreaga ţară recent angajaţi – parte a iniţiativei propuse de către Preşedinţie. Aceşti asistenţi la moment sunt instruiţi în identificarea, monitorizarea şi acordarea asistenţei victimelor şi potenţialelor victime ale traficului.
SNR este un rezultat direct al eforturilor Guvernului Republicii Moldova în domeniul reformei instituţionale şi legislative şi a fost edificat în baza unei cooperări fructuoase dintre Guvern şi OIM în facilitarea repatrierii, reabilitării şi reintegrării victimelor în societate.
Reprezentanţii puterii centrale şi colegii lor din autorităţile locale vor discuta, împreună cu partenerii lor din sectorul asociativ, parteneriatele eficiente create în cadrul SNR.
Pentru a evidenţia rolul vital pe care îl joacă societatea civilă în cadrul SNR, conferinţa va găzdui un Târg al ONG-urilor participante în cadrul SNR, care vor avea posibilitatea de a prezenta serviciile pe care le oferă.
Acest eveniment este primul de acest gen, în cadrul căruia toţi participanţii, persoane fizice şi organizaţii care formează SNR, se întâlnesc pentru a face bilanţul succeselor anului trecut, a evalua situaţia curentă şi a discuta cele mai bune căi pentru viitor.