Consultari ucraineano-romane privind examinarea complexa a problemelor ce tin de utilizarea naturii si starea mediului inconjurator in delta Dunarii

Partea ucraineana in mod detaliat a informat delegatia romana despre aspectele tehnice, social-economice si ecologice ai proiectului Dunarea ?Marea Neagra.
Ca supliment la informatia transmisa de mai curand partii romane, reprezentantii ministerelor mediului inconjurator si transporturilor, Comitetului de stat al Ucrainei de gospodarire a apelor si administratiei regionale de stat Odesa au prezentat explicatii profesioniste din intregul complex al problemelor din ordinea de zi a consultarilor.
Delegatia ucraineana din nou a subliniat ca, conform rezultatelor expertizei ecologice de stat, executarea lucrarilor de reinnoire nu vor avea un impact transfrontalier negativ asupra situatiei ecologice din zona.
Partea ucraineana a atras atentia delegatiei romane referitor la incalcarea in mod repetat de catre Romania a normelor securitati ecologice si utilizarii naturii in zonele limitrofe ale Dunarii si, in aceasta legatura, a propus ca impreuna cu organizatiile internationale sa fie efectuata o evaluare complexa privind consecintele activitatii antropogene asupra situatiei ecologice din delta Dunarii.
Partile au convenit registru materialelor suplimentare, care partea ucraineana intr-un timp apropiat va transmite la Bucuresti, in primul rand, materiale suplimentare ai expertizei proiectului si datele tehnice ale acestuia.
Partile au marcat importanta imbinarii sarcinilor de pastrare a diversitatii biologice cu obiectivele dezvoltarii social-economice durabile a regiunii.
Ucraina a demonstrat deschiderea si consimtamantul sau la continuarea dialogului constructiv din intregul complex de probleme ce tin de reinnoirea cursului navigabil de mare adancime Dunarea ? Marea Neagra si a confirmat propunerea sa privind vizitarea de catre reprezentantii organizatiilor internationale si statelor interesate, inclusiv Romaniei, zonei, unde sunt executate lucrarile de reinnoire.
in acest context provoaca surprindere campania continua fara precedent initiata la Bucuresti si indreptata spre dezorientarea comunitatii internationale, discreditarea hotararii Ucrainei referitor la reinnoirea propriului curs navigabil Dunarea ? Marea Neagra, precum si denaturarea rezultatelor conferintei ministeriale a Procesului de Colaborare Dunareana (14 iulie a.c., Bucuresti) si consultarilor bilaterale, care au avut loc in data de 20 iulie a.c. la Kiiv.